Tornar

Una performer traient-se un jersei de color blanc davant d'una taula d'escriptori en un moment de la representació

'Kultur' o el teatre poc convencional d'El Conde de Torrefiel

Un col·lectiu que explora sense complexos els límits del teatre en unes propostes escèniques que són qualsevol cosa tret de convencionals mostra una nova creació a l'Antic Teatre entre els dies 28 i 30 d'octubre.

El Conde de Torrefiel, un projecte artístic format per Tanya Beyeler y Pablo Gisbert, presenta aquests dies a l'escenari del carrer de Verdaguer i Callís Kultur (Foto: David Visnjic), una peça que es va estrenar el 2019 i ha passat entre altres escenaris i festivals per Temporada Alta 2019 i pel festival Sâlmon del 2020. Molts espectadors i espectadores barcelonins, però, no han pogut veure encara una creació que els mateixos artistes defineixen com una mena d'spin-off d'una de les situacions que presentaven en una obra anterior, La plaza.

Recordeu aquell muntatge estrenat al Grec 2018? Com en muntatges anteriors, a La plaza la companyia distanciava l'aspecte visual de la seva creació d'uns textos que, o bé es projectaven al fons de l'escena o bé s'escoltaven dits per una veu en off. Els i les performers s'alliberaven així de l'obligació de dir un text i se centraven en unes accions que executaven amb la cara tapada.

En aquell espectacle, apareixia una situació literària que, ara s'utilitza com a punt de partida de Kultur, una instal·lació performativa en un únic acte. La instal·lació presenta una situació que va in crescendo mentre l'espectador o espectadora la contempla. El públic veu el que passa en escena i escolta una veu de manera absolutament subjectiva, com una mena de voyeur aïllat de l'entorn i dels altres espectadors mitjançant l'ús d'uns auriculars pels quals s'escolta el text. Aquest text mostra els pensaments d'una escriptora que es troba davant d'una pàgina en blanc. Amb les seves paraules, aquesta escriptora protagonitza una mena de ritual en el qual buida la ment abans de posar-se a escriure i de crear una ficció que, segons explica la companyia "s'explica a ella mateixa fins a convergir amb la imatge i plasmar-se en escena".

Des del punt de vista visual, tot passa en una escena completament explícita (la peça és per a espectadors i espectadores de més de 18 anys) que mostra l'espai realista on es desenvolupa un càsting.

Si teniu curiositat per veure una manera de fer teatre que farà miques el vostre concepte de l'escena, no us ho penseu i veniu a veure un dels col·lectius més radicalment innovadors del moment a Kulktur. Abans, però, consulteu la informació sobre les representacions al web de l'Antic Teatre

Data de publicació: Dimecres, 20 Octubre 2021
  • Comparteix