Tornar

La Fundació Suñol ret homenatge als edificis senzills, funcionals i assequibles

Al Nivell Zero es presenta ACTE 29: Martí Anson. Pavelló català. Arquitecte anònim una exposició que posa en valor els constructors anònims no professionals

Una casa creada i ideada per homes que no són ni constructors ni arquitectes, que es munta i desmunta i es pot traslladar d'un lloc a l'altre sense la necessitat de professionals del sector és la proposta de "ACTE 29: Martí Anson. Pavelló català. Arquitecte anònim”  del Nivell Zero a la Fundació Suñol. Un homenatge a l’edificació assequible, als constructors anònims que realitzaven projectes que es concretaven en edificis senzills, funcionals i assequibles.

A principis dels anys 60, Joaquim Anson es dedicava a la creació de mobles de fusta a Mataró. La seva intenció era fer mobles a preus assequibles seguint la tendència de l’època, que era col·laborar entre professionals de diferents disciplines. Arquitectes, advocats, administradors, gestors i artesans treballaven conjuntament en diversos projectes, fomentant les pràctiques comunitàries i trencant amb el sistema jeràrquic de la dictadura.

Amb l’esperit de l’edificació barata, Anson, que no era ni arquitecte ni constructor, va construir una casa d’estiu per a la seva família. Senzilla i econòmica, va dissenyar-la fent que els  maons cobrissin totes les necessitats, tant a nivell d’estructura com de mobiliari. L’economia de l’espai era un dels punts essencials de l’edificació. Un edifici com un moble.

El seu fill Martí Anson, com a homenatge al seu pare i a totes les persones anònimes i no professionals, decideix reconstruir la mateixa casa amb motiu de la presentació al Palais de Tokyo de Paris l'any 2013. 

Així doncs, la casa familiar es converteix  també en un “pavelló català” amb un cert significat polític, aquell que reivindica una manera de fer anònima i cooperativa.

Dintre d’aquesta exposició estan programades varies activitats, entre d’altres el proper 19 de juny a les 7 de la tarda, una xerrada de Josep Muñoz i Pérez al voltant del mobiliari arquitectònic als anys 60.

Data de publicació: Divendres, 23 maig 2014
  • Comparteix