Tornar

Les dues protagonistes de la funció en un muntatge fotogràfic que simula que tenen els cors connectats

La violència obstètrica puja a escena a La Badabadoc

Un muntatge teatral de la companyia La Maièutica exposa des de dalt de l'escenari les causes d'aquestes pràctiques mèdiques.

L'Organització Mundial de la Salut emetia l'any 2014 una declaració contra la manca de respecte, el maltractament i les males praxis mèdiques de les quals són víctimes moltes dones durant l'embaràs i el part a tot el planeta. És el que s'ha denominat violència obstètrica, fruit d'una concepció patriarcal, autoritària i patologitzadora d'aquesta especialitat mèdica. Potser l'heu patit i ni tan sols en sou conscients, com li passa a una de les protagonistes de Malparida, el muntatge teatral que podem veure del 2 de desembre al 9 de gener a La Badabadoc.

Posen en escena el muntatge, una obra de Laura Verazzi, les actrius i actors Lis Moreno, Martí Costa Olivé i Carla Torres Danés. Aquesta última actriu, juntament amb Mireia Isal, formen el nucli dur de La Maièutica, una companyia creada l'any 2020 amb l'objectiu de transformar la societat a partir de l'escena i que porta al teatre realitats contemporànies per tal de fer pensar els espectadors i espectadores. De fet, el nom de la companyia correspon al mètode socràtic de formular preguntes al deixeble perquè ell mateix assoleixi el coneixement.

Una cosa similar fa La Maièutica a Malparida. Ens explica la història d'una dona, la Isabel, que ja tenia un fill i que n'ha tingut un altre fa uns mesos. Però hi ha alguna cosa que l'incomoda i això comença a afectar la relació amb els fills i la parella. És aleshores quan retroba la Blanca, una amiga de la qual s'havia distanciat. Està a punt de tenir el primer fill i busca el que s'anomena un "part respectat", en el qual es respectin els cossos i els drets de la mare i el nadó i en el qual els professionals de la salut intervinguin només quan resulti necessari, però sempre de la manera menys intrusiva.

En el procés d'acompanyar la seva amiga Blanca en la recerca d'un part respectat, la Isabel començarà a lligar caps i descobrirà les causes del malestar interior que sent i dels problemes que té amb els seus fills i la seva parella: haver estat víctima de violència obstètrica. 

Les vivències de les protagonistes, de vegades dramàtiques, s'expliquen a partir de les pors que expliciten i els relats que ens presenten, sempre amb unes notes d'humor i comèdia. El muntatge, a més, està esquitxat de moments de caràcter gairebé documental, petites càpsules que ens parlen de l'obstetrícia com a disciplina mèdica, els seus inicis, els personatges que hi van tenir a veure i que, en definitiva, ens exposen les causes per les quals avui encara es consideren normals unes pràctiques sovint innecessàries i que tenen conseqüències per a la vida i l'equilibri psicològic de les dones que les pateixen.

Si voleu que us parlin de violència obstètrica durant el part i l'embaràs amb el llenguatge de les arts escèniques, haureu de venir a veure Malparida, però abans consulteu al web de La Badabadoc tota la informació sobre aquesta producció.

Data de publicació: Dilluns, 05 Desembre 2022
  • Comparteix