Tornar

Vista de les sales de Laura Lima. Balé Literal

‘Balé Literal’ bressola el MACBA

Un museu acull per primer cop aquesta composició de Laura Lima formada per artefactes penjants que es desplacen per l’espai i converteixen les sales en un dispositiu coreogràfic transitable.

L’artista brasilera Laura Lima (Minas Gerais, 1971) viu i treballa a Rio de Janeiro, on va fundar la galeria A Gentil Carioca. La seva acció creativa es caracteritza per proposar noves interpretacions de definicions i conceptes acceptats per desestabilitzar i subvertir allò que es dona per fet.

Amb una trajectòria internacional àmpliament reconeguda, Laura Lima és cèlebre per les seves “imatges”: propostes que defugen la classificació fàcil, ja que no són “performance, ni instal·lació, ni cinema”, sinó que articulen visualment un glossari personal de conceptes que l’artista treballa i reelabora constantment al llarg de més de 20 anys de carrera.

Interessada en les relacions socials i en la forma com els comportaments humans alteren la percepció de la quotidianitat, els seus treballs incorporen sovint éssers vius, tant animals com humans, i accions que s’activen durant períodes de temps llargs. És el cas de Balé Literal. El 2019, l’autora va presentar-ne la versió original –per primer i únic cop– a la cruïlla de carrers on es troba la seva galeria. Era una gran instal·lació feta d’objectes, maquinària, pintures i artefactes que es desplaçaven en un moviment coreogràfic peripatètic a través d’un mecanisme rudimentari i de l’energia de diverses persones. Amb una simplicitat extrema, l’artista aconseguia una instal·lació d’un gran efecte, amb gent transitant-hi sense pausa. Tot plegat era una “imatge” precisa del nostre temps errant.

Quatre anys després, Balé Literal es trasllada a l’interior de les sales del MACBA per convertir-se en “un gran dispositiu transitable” que s’activarà en determinats moments: dilluns, dijous i divendres, a les 12 i a les 18 h; dimecres, a les 15.30 i a les 18 h; dissabte, a les 12 i a les 19 h, i diumenge, a les 11.30 i a les 14.30 h.

Els objectes i pintures que penjaran dels fils de la instal·lació s’hauran creat especialment per a l’ocasió. Aquest bestiari d’objectes de tota mena serà el nucli de la publicació que acompanyarà la mostra, i que comptarà amb assajos de filòsofs, escriptors i altres artistes. El llibre es publicarà un cop inaugurada l’exposició, ja que incorporarà un ampli reportatge fotogràfic de l’obra a les sales del MACBA.

L’entrada per visitar i transitar per Balé Literal costa 10,80 euros i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí.

Data de publicació: Dimecres, 17 maig 2023
  • Comparteix