Tornar

L'artista polifacètica Nancy Holt, fotografiada per Ardele Lister

Una artista dins i fora del sistema

El MACBA presenta la mostra més completa que s’ha fet mai a Europa sobre l’obra de Nancy Holt, figura clau del Land Art i el site-specific.

Del 13 de juliol al 7 de gener de 2024, el MACBA explorarà el llegat artístic de Nancy Holt a través de l’exposició Inside Outside o Dins Fora. Es tracta de la mostra més ambiciosa i extensa que s’ha fet mai a Europa sobre aquesta autora, en col·laboració amb Bildmuseet, de la universitat sueca d’Umea, i la Holt/Smithson Foundation de Santa Fe, als Estats Units.

Nascuda a Massachusetts el 1938, Nancy Holt va ser una figura clau en l’escena artística novaiorquesa, sobretot en el camp de la instal·lació i la imatge en moviment. La percepció i els límits entre el dins i el fora constitueixen el fil conductor de l’exposició, que ha estat comissariada per Teresa Grandas, Lisa Le Feuvre i Katarina Pierre. La mateixa creadora es trobava dins i fora del sistema de l’art, ja que la seva obra no va aconseguir mai el reconeixement que van obtenir altres artistes masculins coetanis, una anomalia que ara es pretén esmenar.

La mostra aplega una àmplia selecció d’obres d’aquesta pionera del Land Art i la instal·lació site-specific realitzades entre 1966 i 1992, entre les quals hi ha cinema, vídeo, fotografia, poesia concreta, obres sonores, escultura i instal·lacions de grans dimensions, així com dibuixos i documentació dels seus projectes. Entre d’altres, s’hi podran veure imatges inèdites corresponents a les sèries Miami Puddles (1969), Alaskan Pines i Athabascan/Russian Orthodox Graveyards (1986), així com la primera recreació pòstuma de Ventilation System, una escultura de caràcter lúdic pertanyent a la sèrie System Works que ocuparà diverses plantes interiors i exteriors de l’edifici en un diàleg amb l’arquitectura del MACBA.

A principis dels anys setanta del segle XX, Nancy Holt va crear els Locators, escultures fetes de tubs d’acer industrial en forma de T. Van ser el pas previ a altres “projectes ambientals” a gran escala, com la instal·lació reflectant Mirrors of Light (1973-1974), que ocupa tot l’espai expositiu.

L’exposició s’acompanya d’una publicació amb el mateix títol que compta amb textos de Karen di Franco i James Nisbet, juntament amb un assaig de la conservadora d’exposicions del MACBA Teresa Grandas.

L’entrada per veure la mostra costa 10,8 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 21 Juny 2023
  • Comparteix