Tornar

El cartell d'aquest cicle d'espectacles que anuncia les representacions d'El Magic d'Oz
Els protagonistes de la funció retratats sobre l'escenari

'El màgic d'Oz' posa al dia una història clàssica en clau musical

Una història que es va publicar l'any 1900 segueix avui tan viva com el primer dia. Ara, arriba al Teatre Condal en una versió actualitzada que signa la companyia La Brutal. Del 4 de desembre al 10 de gener, seguiu el camí de rajoles grogues.

El muntatge, que es titula El màgic d'Oz, s'hauria d'haver estrenat aquest estiu passat com a part de la programació del Grec 2020 Festival de Barcelona, però la crisi de la covid-19 i el confinament van impedir que el muntatge arribés a temps a la cita amb els espectadors. D'aquí que hagi passat a formar part del cicle De Grec a Grec, durant el qual es veuen en teatres de la ciutat i en festivals de tot Catalunya els muntatges que no es van poder estrenar durant l'última edició del festival de Barcelona. Aquests muntatges arriben a escena durant la temporada, sempre sota l'etiqueta del Grec.

En aquest cas, el punt de partida de l'espectacle és El màgic d'Oz, una obra de literatura adreçada a la canalla que va escriure el nord-americà Lyman Frank Baum i que, a més d'haver passat a formar part de la cultura popular als EUA, és un dels llibres més reeditats a Occident. Si no recordeu la història, penseu en la Judy Garland i el film que va signar Victor Fleming l'any 1939, ple de cançons que, com ara Over the Rainbow, han acabat per esdevenir clàssics de tots els temps.

La companyia La Brutal es va plantejar com tornar a explicar la història als nois i noies d'avui. I, a més de crear una nova banda sonora a càrrec de Paula Jornet i Arnau Vallvé i dirigida per Andreu Gallén, va actualitzar les característiques dels personatges protagonistes per assegurar-se que reflectissin els valors i les preocupacions del món d'avui.

David Selvas dirigeix els actors i actrius Elena Gadel, Mercè Martínez, Jordi Vidal, Robert González, Damaris Aragón, Marc Pociello, Jana Galindo i Roser Dresaire. Ells i elles ens expliquen la història de la nena Dorothy i el seu gos, Totò, que es veuen arrossegats a Oz, un món màgic i misteriós. Anirà a buscar l'ajuda del Màgic que governa aquell país per tornar a casa i, pel camí, es trobarà amb un Espantaocells que voldria tenir cervell i que està especialment preocupat pel medi ambient; un Home de Llautó que busca un cor i que pren la forma d'un cíborg de gènere neutre; i una Lleona que vol recuperar el valor que es pensa que ha perdut.

Sí, la història ha canviat una mica, però ens transmet el mateix missatge que l'original: sovint, davant d'un problema, busquem en l'exterior una solució que, en realitat, és dins nostre. I és que sovint tenim més capacitats de les que no ens pensàvem, d'aquí que aquesta història ens convidi a confiar en nosaltres mateixos.

Si voleu gaudir de la versió actual d'una història de tota la vida, veniu al Teatre Condal, però abans consulteu el web d'aquest escenari barceloní, on trobareu més informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dilluns, 30 novembre 2020
  • Comparteix