Tornar

Plàstic a la platja

Mars de plàstic

Una exposició visibilitza el problema al voltant de la contaminació marina per residus plàstics i convida a prendre accions per aturar-lo.

Ampolles, burilles de tabac, bosses, encenedors, palets de les orelles, fils de pescar, soles de sabata... Després d’un fort temporal com el recent Glòria, l’intens onatge retorna a les costes grans quantitats de restes de l’activitat humana. Les platges queden cobertes de residus que, per una mala gestió i la manca de consciència ciutadana, acaben al mar, i la majoria corresponen a objectes de plàstic. Allò que podem trobar a la platja és una petita mostra d’un dels principals problemes ambientals d’avui i per donar-li visibilitat, la Roca Barcelona Gallery acull fins al 30 d’abril l’exposició Mars de plàstic. Del problema a la solució.

S’estima que els mars i oceans reben cada any entre 8 i 12 milions de tones d’escombraries. Els plàstics en són la fracció més abundant. Es tracta d’un material lleuger, motiu pel qual els objectes sovint suren i són arrossegats pels corrents marins, podent arribar a desplaçar-se grans distàncies. Les marees tornen a la costa part dels residus plàstics, però una gran proporció acaba al fons. En qualsevol cas, la problemàtica derivada de la presència de plàstics tant a la superfície com a les profunditats s’agreuja a causa de la persistència d’aquest material, que pot trigar entre diversos mesos i alguns centenars d’anys a degradar-se.

Encara que no el veiem, el plàstic inunda els mars. S’anomenen microplàstics als fragments inferiors als 5 mil·límetres. Entre les seves fonts hi trobem els cosmètics, els teixits i certs materials industrials, però a més, els objectes a la superfície o al fons del mar es fragmenten en trossos cada cop més petits i acaben convertint-se també en microplàstics.

Tots aquests residus tenen un impacte directe sobre la biodiversitat i equilibri dels ecosistemes marins. Per posar un exemple, objectes com les bosses, les xarxes o els cordills fan que molts animals marins (inclosos els ocells) quedin emmallats o pateixin danys directes que els poden causar la mort. Però a més, els microplàstics i les substàncies químiques de què es componen són ingerits per molts éssers i passen a incorporar-se a la cadena tròfica.

Actualment, és difícil trobar un racó de món lliure d’aquests materials i aturar aquesta problemàtica requereix la implicació de tothom. La mostra a la Roca Barcelona Gallery vol despertar consciències i divulgar algunes pautes per pal·liar aquest problema global.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 20 Febrer 2020
  • Comparteix