Tornar

Imatge d'un videojoc

Matemàtiques dins la consola

Una xerrada per donar a conèixer els càlculs, la lògica i els algorismes que s’amaguen darrere dels videojocs.

A l’ombra de qualsevol joc hi trobem algun tipus de procés matemàtic o estadístic. Alguns exemples en són la probabilitat de treure un número determinat entre les sis cares d’un dau, la rapidesa amb què es pot resoldre un cub de Rubik o els possibles moviments que algú pot fer en una jugada d’escacs. Aquest fet també aplica als videojocs. De fet, la seva creació implica molt coneixement matemàtic. D’això en parlarà en Javier Garcia, de l’Institut de Física d’Altes Energies, el dijous 10 de maig al Centre Cívic Guinardó, dins del seu cicle divulgatiu Aula 141.

Les matemàtiques són fonamentals per programar un videojoc. El conjunt d’instruccions per a què algun dels seus elements realitzi un moviment o una acció (els anomenats algorismes), les imatges tridimensionals creades a partir de polígons, els motors físics que doten als objectes i a l’ambient de propietats equiparables a les del món real o la intel·ligència artificial del propi joc que condiciona el comportament dels enemics o d’altres personatges són, tots ells, aspectes que compten amb una base matemàtica.

Òbviament, també hi ha matemàtiques en tot el que fa referència al comptatge de resultats: als punts guanyats per cada jugador, a la diferència en la quantitat de vida que li treus a un contrincant si li dones una empenta o una garrotada, al temps restant per assolir un repte o les estadístiques generals del joc. Aspectes com tots aquests apareixeran a la xerrada de l’Aula 141 i s’il·lustraran mitjançant l’exemple d’algun videojoc concret.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 03 maig 2018
  • Comparteix