Tornar

Grup de persones visitant Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes

Un present en construcció

Memòries de la pandèmia. Només ens sortirem juntes es presenta com un espai de debat i reflexió sobre el passat, el present i el futur.

 

Després del seu pas per la Model amb més de 16.000 visitants, Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes arriba al Castell de Montjuïc. L’exposició sorgeix del projecte impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona a l’inici del confinament per recollir les memòries, diverses i plurals, de la ciutadania. 

Tant la temàtica com l’enfocament de la proposta, la converteixen en poc habitual. Es fonamenta en 74 testimonis, a partir dels quals l’exposició s’organitza entorn dels temes rellevants que es repeteixen en gairebé totes les entrevistes: incertesa, confinament, casa, l’essencial, mobilitat, servir la ciutadania, suport mutu, mascaretes, pantalles, edatisme, dols, celebrar, onades i corbes, noves normalitats… 

A mesura que recorrem l’itinerari proposat, però, ens adonem que les reflexions van més enllà de l’experiència de la pandèmia. Es parla de futur i d’articular respostes col·lectives, també, per fer front als grans reptes del segle: l’emergència climàtica i la justícia social, els drets socials, el creixement sostenible, l’accés a l’habitatge i la reducció de les desigualtats. 

Paral·lelament, hi ha previstes visites amb els comissaris de la mostra, João França i Jordi Mir Garcia, i amb una persona convidada en cada ocasió. La pròxima oportunitat és el 15 d’abril, amb Helena López Vallejo, periodista a El Periódico especialitzada en comunitats i lluites veïnals. La seguiran, el 27 de maig, la visita amb Mercè Darnell, cap del Programa de Necessitats Bàsiques de Càritas, i el 17 de juny, amb Salvador Macip, catedràtic del Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester. Es fan a les 12 del migdia i tot i que es tracta d’una activitat gratuïta, cal fer la reserva. 

Com a complement a l'exposició, es presenta també un projecte ideat i dirigit per Rosa Estopà. Infants i adolescents de vint centres educatius han explicat i dibuixat 22 paraules relacionades amb la pandèmia. El resultat han estat més de vint mil definiciions i quinze mil dibuixos, dels quals se n’exposa una selecció. Més informació d’aquest projecte al web Diccionari de medicina.

L’entrada a l’exposició està inclosa en l’entrada general al Castell, que podeu aconseguir aquí, on també podeu reservar la vostra entrada per a la visita comentada, si ho voleu. Consulteu els dies d’entrada gratuïta i els descomptes disponibles. 

Data de publicació: Dilluns, 17 Abril 2023
  • Comparteix