Tornar

Imatge d'una activitat de la Biennal Ciutat i Ciència

Menjar sense destruir el planeta

Les activitats de la Biennal Ciutat i Ciència emmarcades en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021 es poden tornar a gaudir amb els seus vídeos.

Proveir aliments els prop de 8000 milions d’habitants de la Terra conservant l’equilibri dels ecosistemes és un dels grans reptes d’aquest segle. Dos exemples del mal funcionament del sistema alimentari actual els trobem en les dramàtiques xifres de fam al món, que el 2020 van superar els 880 milions de persones desnodrides, i en la contribució de les emissions de CO2 de la indústria i transport d’aliments (des de qualsevol lloc del món) al canvi climàtic, però n’hi ha molts més. Amb l’objectiu de generar consciència d’aquesta problemàtica i prendre accions per virar cap a un model més universal, just i respectuós amb el medi ambient, Barcelona ha estat declarada aquest 2021 Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i, per aquest motiu, el tema va constituir un eix transversal de la passada Biennal Ciutat i Ciència. Al recull Nodrir el món cuidant el planeta trobareu els vídeos de moltes de les activitats emmarcades en la capitalitat.

Nombroses persones expertes com la cuinera Carme Ruscalleda, l’epidemiòloga Celia Grace Randolph, el fliogeògraf Robert G. Wallace, l’experta en canvi climàtic Cristina Tirado i moltes altres van analitzar el concepte d’alimentació sostenible des de totes les seves dimensions. Des de l’ambiental es va analitzar l’impacte del sistema alimentari actual, el qual ha evolucionat d’un model tradicional basat en la proximitat i els productes de temporada, a un industrial, globalitzat i desequilibrat. A la Biennal es va reflexionar sobre l’impacte d’aquest sistema i es van proposar solucions per millorar-lo amb activitats com Límits planetaris i alimentació, Alimentació ecològica, Dibuixant les claus de l’alimentació sana i sostenible i Tecnologia, agricultura i digitalització.

La relació entre alimentació, salut i economia també fou objecte de debat en propostes com Malnutrició en una societat que malbarata aliments, Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut i la taula rodona d’actualitat Covid-19 i sistemes alimentaris: un debat necessari. Així mateix, a la Biennal també es va reflexionar sobre la dimensió social i cultural del sistema alimentari amb propostes com Matilda a la cuina, on es va debatre sobre la bretxa de gènere al món de la cuina, i Desigualtats socials i alimentació: el cas de l’obesitat, que va posar el focus en el fet social i la seva relació amb els hàbits alimentaris i la salut.

Trobareu tots els vídeos sobre alimentació sostenible en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 31 Agost 2021
  • Comparteix