Tornar

Una abella coberta de pol·len

Més que abelles

Una exposició sobre el paper essencial que juguen els insectes pol·linitzadors i els factors que els amenacen.

Acostumem a valorar les abelles per la mel que produeixen, però no tant per un altre aspecte que va més enllà del benefici directe que nosaltres, l’espècie humana, en puguem treure. Per la seva activitat, les abelles formen part d’un grup més ampli d’animals que faciliten la reproducció de les plantes, les quals al seu torn constitueixen la base dels ecosistemes de la superfície terrestre. Aquest és el grup dels pol·linitzadors i indirectament també ens beneficien i molt. Per sensibilitzar de la seva importància i de com la humanitat els estem posant en risc, el Jardí Botànic de Barcelona ens presenta l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc, que es podrà visitar fins al 17 d’octubre del 2021.

Al llarg de l’evolució, les plantes, a través de les seves flors, i els insectes han establert una relació cada cop més estreta. Les flors han desenvolupat una enorme varietat d’estratègies per atraure els insectes: colors de qualsevol gamma, fragàncies, mimetisme... Això ho fan amb l’objectiu d’aconseguir que el seu pol·len arribi a les flors d’altres plantes de la mateixa espècie, els vegetals es reprodueixin i donin els seus fruits. A canvi, la planta premia els insectes amb nèctar i altres fonts d’aliment. La pol·linització per insectes no és un fet menor ans al contrari; s’estima que un 90% de les plantes donen fruits gràcies als insectes i que el 75 % dels aliments que produïm al món depenen dels pol·linitzadors.

Les abelles són uns dels insectes pol·linitzadors més comuns, però dins del grup també hi trobem molts escarabats, papallones, vespes, mosquits o fins i tot formigues. En les darreres dècades s’ha detectat un declivi generalitzat de les poblacions d’aquests insectes a causa de les activitats humanes. Els plaguicides que utilitzem per tal de produir aliments en quantitats industrials, la contaminació atmosfèrica o la pèrdua d’hàbitats són alguns dels motius que posen en risc la vida d’aquests insectes i, de retruc, la productivitat de les plantes i l’equilibri ecològic. L’exposició del Jardí Botànic mostra tots aquests aspectes de la biodiversitat, l’ecologia i les amenaces dels animals pol·linitzadors, i ens fa propostes per aturar un problema que ens afecta a totes i a tots.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 29 Octubre 2020
  • Comparteix