Tornar

El dramaturg retratat amb els seus escrits de fons en la imatge que anuncia el cicle

Un mes d'activitats dedicades a Sanchis Sinisterra a la Sala Beckett

L'escenari barceloní dedica un cicle de representacions, cursos, xerrades i activitats al qui va ser el seu fundador.

El coneixeu, segur, com el creador de textos teatrals com ¡Ay, Carmela!, una de les seves obres més populars, però el de José Sanchis Sinisterra és un dels grans noms de la dramatúrgia del nostre país i la quantitat d'obres que ha dirigit i escrit és impressionant. En veureu algunes de representades durant la Tardor Sanchis que la Sala Beckett dedica ara a l'home que la va fundar l'any 1989 al carrer Alegre de Dalt.

José Sanchis Sinisterra (a la imatge. Fotografia: Sala Beckett) ja havia organitzat a la Beckett l'any 1996 una Tardor Pinter, amb la qual donava a conèixer entre els espectadors i espectadores un nom fonamental de la dramatúrgia del segle XX, el del seu admirat Harold Pinter. Ara, però, la Sala Beckett el converteix a ell mateix en protagonista d'una altra tardor, la Tardor Sanchis, durant la qual l'escenari del Poblenou i altres espais còmplices acolliran tot d'activitats.

Només a Barcelona, s'afegeixen a les activitats, amb epicentre a la Sala Beckett, espais com el Teatre Tantarantana, La Gleva Teatre, la Sala Versus Glòries, la Fundació Romea i l’Institut del Teatre.

Entre els espectacles programats, a la Sala Beckett podrem veure Castroponce. Teoría y praxis para una vanguardia del siglo XXI. És una obra de Pablo Rosal que es programa com un obsequi de la Sala Beckett al seu fundador (del 20 al 24 de setembre). Després, veurem obres de Sanchis Sinisterra, entre les quals El lector por horas, del 27 de setembre al 29 d'octubre; la popular ¡Ay Carmela!, del 28 de setembre a l'1 d'octubre; Los desiertos crecen de noche, del 6 al 8 d'octubre i Vitalicios (del 13 al 15 d'octubre).

A aquests muntatges, s'afegeix un altre clàssic de l'autor, un espectacle d'humor metateatral que va estrenar el Teatro Fronterizo l'any 1980. És Ñaque, o de piojos y actores, que es podrà veure al Tantarantana de l'11 al 29 d'octubre.

Aquesta tardor s'organitzen a més lectures dramatitzades de textos de Sanchis Sinisterra que van des de Bartleby, el escribiente (de Herman Melville, adaptat per Sanchis Sinisterra) fins a Perdida en los Apalaches, entre moltes obres més. Les podreu veure a la Sala Versus Glòries, al Teatre Goya, a la Sala Beckett i a La Gleva Teatre (on munten aquesta última lectura amb direcció, per cert, de Mario Gas).

Finalment, els dies 18 i 19 d'octubre a l'Institut del Teatre s'afegeixen a l'homenatge organitzant unes jornades en les quals analitzen la figura del dramaturg, director, activista i docent des de perspectives múltiples.

Si voleu recuperar les millors creacions de José Sanchis SInisterra, no us perdeu la Tardor Sanchis a la Sala Beckett i altres escenaris de la ciutat, però abans de venir consulteu en aquest enllaç totes les activitats del cicle.

Data de publicació: Divendres, 15 Setembre 2023
  • Comparteix