Tornar

Fotografia de l'hort del monestir de Pedralbes
Fotografia de la galeria del claustre del monestir de Pedralbes

Com era la vida en clausura

El monestir de Pedralbes organitza visites comentades per conèixer la història, l’arquitectura i el dia a dia de les monges.

Cada primer i tercer diumenge de mes, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes organitza visites guiades al seu recinte. El cenobi pertany a l’orde de les clarisses i des del 2012 és un centre patrimonial adscrit a l’Institut de Cultura de Barcelona.

El recorregut El monestir de Pedralbes. Història i art transcorre per les diferents estances que han estat testimoni de la vida quotidiana de les monges i serveix per fer-se una idea d’una manera de viure, en clausura, que ha desafiat el pas del temps. A més, la visita ofereix l’oportunitat de contemplar l’arquitectura gòtica i les obres d’art que formen part del ric patrimoni del monestir.

El seu origen es remunta a l’any 1326, quan va ser fundat pel rei Jaume el Just i la seva esposa Elisenda de Montcada perquè servís de retir a la reina quan fos vídua, com així va ser a partir de 1326 i fins a 1364. Albergava aleshores una comunitat formada, majoritàriament, per filles de la noblesa que eren assistides espiritualment per un grup de frares franciscans allotjats a l’edifici conegut com el conventet.

Durant la Guerra Civil catalana (1462-1472), el recinte es va convertir en el quarter general dels partidaris del rei Joan II i va ser escenari de l’acord que va posar fi a la contesa, l’anomenada capitulació de Pedralbes. Més endavant es van produir nous períodes d’exclaustració –en ocasió de la Guerra dels Segadors de 1640 i la crema de convents de 1835–, però el conjunt no es va veure afectat per la desamortització, la qual cosa que va contribuir a la seva bona conservació en comparació amb altres elements del patrimoni eclesiàstic.

Si voleu conèixer les interioritats d’aquest Bé Cultural d’Interès Nacional, declarat Monument Històric Artístic, trieu la data i reserveu plaça en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 03 Agost 2022
  • Comparteix