Tornar

Fotografia de la façana de Vil·la Joana

L’últim alè de mossèn Cinto

El MUHBA organitza dues visites guiades a Vil·la Joana, el mas de Vallvidriera on es va estar Jacint Verdaguer abans de morir.

El proper dissabte 10 de juny, el Museu d’Història de Barcelona organitza dues visites guiades, a les 11.30 i a les 13 h, a la seu del MUHBA a Vil·la Joana, un antic mas de la parròquia de Vallvidrera que està situat al bell mig de Collserola.

Aquesta edificació es va transformar en una casa d’estiueig al segle XIX i, més endavant, entre els anys 1921 i el 1973 va acollir un equipament educatiu pioner a Europa per la seva dedicació a fer una educació especial a alumnes invidents, sords i amb discapacitat intel·lectual.

Però, sobretot, Vil·la Joana va ser la darrera casa que va acollir Jacint Verdaguer, un dels màxims i més reconeguts exponents de la Renaixença. “El poeta de Catalunya”, com era anomenat aleshores, va morir entre les seves parets el 10 de juny de 1902 i des d’aquell mateix moment la casa va esdevenir un lloc de memòria.

El 1963 algunes estances es van adequar per acollir el primer museu dedicat a la vida i obra de l’escriptor. Avui, Vil·la Joana és alhora un memorial i una “casa de la literatura i per a la literatura”. Verdaguer és l’eix vertebrador a partir del qual es presenta la història de Barcelona com una ciutat estretament connectada amb l’escriptura a través d’un recorregut singular per la història de l’edifici i la transcendència històrica del seu insigne hoste. Per tot plegat, el MUHBA forma part d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, una associació privada sense ànim de lucre que té la seva seu social a Vil·la Joana i que aglutina les institucions que vetllen i promouen la lectura i els estudis dels escriptors patrimonials de la literatura catalana.

La visita comentada de dissabte costa 5 euros i cal fer la compra anticipada en aquest enllaç. L'activitat forma part de la programació de la Festa Verdaguer 2023 Folgueroles-Barcelona, que inclou, el mateix dia a les 9 h, un itinerari circular de 8 quilòmetres pel Parc Natural de la Serra de Collserola organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà i, a les 17 h, una ofrena floral i un recital de fragments del poema Canigó, a càrrec de Sílvia Bel i música de Carles Beltran. L’entrada a l’acte és gratuïta.

Data de publicació: Dimarts, 06 Juny 2023
  • Comparteix