
Un museu per al segle XXI
La Universitat de Barcelona impulsa la creació d’un Museu Virtual que posa el seu llegat cultural a l’abast de la comunitat acadèmica i de tota la societat.
Com a institució històrica, la Universitat de Barcelona atresora un vast patrimoni acadèmic, científic i artístic que la singularitza i que configura un bé comú per a la comunitat universitària i per a la societat en general.
El Museu Virtual de la UB (MVUB) va néixer amb la voluntat de posar a l’abast de tothom aquest llegat cultural, que és alhora transversal, heterogeni i viu. Ara, el MVUB emprèn una nova etapa amb la renovació del motor de dades i la interfície de consulta.
Una de les seves singularitats és la diversitat de les seves col·leccions i la rellevància extraordinària de les seves peces, que són un reflex de la varietat d’àrees acadèmiques, processos de treball i ubicacions de la Universitat. Hi ha, per exemple, pintures dels segles XVI al XXI; elements arquitectònics que inclouen edificis d’Antoni Gaudí o Elies Rogent; col·leccions singulars de zoologia, botànica i mineralogia; instruments científics de valor considerable, així com medecines i instruments procedents del Museu de la Farmàcia Catalana. Menció a part mereixen els manuscrits, incunables, gravats antics i documents cartogràfics i objectes de col·leccions privades, com els de l’etnòleg Jordi Sabater Pi, el músic Oriol Martorell, el cineasta Miquel Porter i el fons del Pavelló de la República, un dels més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la transició.
El vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, assegura que el Museu ha de servir per generar notícies” i “crear comunitat”. Per això el professor convida tothom a explorar el MVUB i destaca que aquesta aproximació es pugui fer “amb un llenguatge informàtic actualitzat, que incita a la interacció i que vol desvetllar la curiositat de l’usuari”. Efectivament, el MVUB incorpora exposicions virtuals organitzades per àmbits temàtics i fa possible una visita en 3D tant a l’edifici històric de la Universitat com a altres elements patrimonials gràcies a la tècnica de la fotogrametria, que permet manipular la peça com si fos a les nostres mans.
L’any 2022 es continuarà desplegant el web amb seccions que exploraran noves possibilitats i formats narratius amb la voluntat de desenvolupar i amplificar el discurs interpretatiu del patrimoni amb noves lectures.