Tornar

Edifici històric de la Universitat de Barcelona, obra d'Elies Rogent (1884)

Un museu per al segle XXI

La Universitat de Barcelona impulsa la creació d’un Museu Virtual que posa el seu llegat cultural a l’abast de la comunitat acadèmica i de tota la societat.

Com a institució històrica, la Universitat de Barcelona atresora un vast patrimoni acadèmic, científic i artístic que la singularitza i que configura un bé comú per a la comunitat universitària i per a la societat en general.

El Museu Virtual de la UB (MVUB) va néixer amb la voluntat de posar a l’abast de tothom aquest llegat cultural, que és alhora transversal, heterogeni i viu. Ara, el MVUB emprèn una nova etapa amb la renovació del motor de dades i la interfície de consulta.

Una de les seves singularitats és la diversitat de les seves col·leccions i la rellevància extraordinària de les seves peces, que són un reflex de la varietat d’àrees acadèmiques, processos de treball i ubicacions de la Universitat. Hi ha, per exemple, pintures dels segles XVI al XXI; elements arquitectònics que inclouen edificis d’Antoni Gaudí o Elies Rogent; col·leccions singulars de zoologia, botànica i mineralogia; instruments científics de valor considerable, així com medecines i instruments procedents del Museu de la Farmàcia Catalana. Menció a part mereixen els manuscrits, incunables, gravats antics i documents cartogràfics i objectes de col·leccions privades, com els de l’etnòleg Jordi Sabater Pi, el músic Oriol Martorell, el cineasta Miquel Porter i el fons del Pavelló de la República, un dels més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la transició.

El vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, assegura que el Museu ha de servir per generar notícies” i “crear comunitat”. Per això el professor convida tothom a explorar el MVUB i destaca que aquesta aproximació es pugui fer “amb un llenguatge informàtic actualitzat, que incita a la interacció i que vol desvetllar la curiositat de l’usuari”. Efectivament, el MVUB incorpora exposicions virtuals organitzades per àmbits temàtics i fa possible una visita en 3D tant a l’edifici històric de la Universitat com a altres elements patrimonials gràcies a la tècnica de la fotogrametria, que permet manipular la peça com si fos a les nostres mans.

L’any 2022 es continuarà desplegant el web amb seccions que exploraran noves possibilitats i formats narratius amb la voluntat de desenvolupar i amplificar el discurs interpretatiu del patrimoni amb noves lectures.

Data de publicació: Divendres, 26 novembre 2021
  • Comparteix