Tornar

L'actriu i autora Sònia Matsuda caracteritzada en el paper de Yoko Ono amb el cabell llarg i negre i mirant a càmera

'This is not here' o una mirada nova sobre la figura de Yoko Ono

Qui és Yoko Ono i per què té una mala fama que fa tothom se la miri de mal ull? Potser la seva condició de dona i, encara més, de dona asiàtica, n'ha tingut la culpa... S'ho pregunten a la Sala Fènix, del 2 al 20 de juny.

La sala del Raval torna a acollir les representacions de This is not Here. Re-Imagine Yoko Ono (foto: Josep Tobella), un muntatge creat i dirigit per la Sònia Masuda Mora i interpretat per ella mateixa i l'Albert Martí, integrants de la companyia Teatre a l'abordatge! 

La proposta es pregunta, d'entrada, com és possible que es conegui aquesta dona exclusivament, o gairebé, com a companya del desaparegut John Lennon quan, de fet, ella mateixa és una artista contemporània i destacada autora de performances força vinculada a moviments tan prestigiosos com el col·lectiu Fluxus.

Però, a més, de la seva relació amb Lennon es destaca sempre el seu suposat paper en la dissolució de The Beatles i un hipotètic caràcter manipulador que l'hauria portat a fer el que volia del seu company... Realment se li pot atribuir la separació de la banda més famosa de la història? Quines proves hi ha, que influís fins a tal punt en Lennon?

Potser els autèntics manipuladors o manipuladores són les persones que han fomentat una opinió sobre Yoko Ono que no només no es basa en fets reals, sinó que, a més, beu d'una ideologia masclista que converteix les dones en simples comparses d'un home i d'un racisme que considera els i les orientals (Yoko Ono prové d'una família japonesa acomodada) com a posseïdors d'una voluntat malèvola...

I és que potser el personatge és com l'imaginem o... potser no! D'aquí que aquest muntatge parli concretament de la Yoko Ono, però especialment de tots nosaltres, i que ens convidi, a cop d'art conceptual, poesia visual, música, interpretació i performance, a adonar-nos de la nostra manca d'esperit crític i de com de fàcil ens resulta parlar sobre realitats que no coneixem en absolut.

Tòquio, Nova York, Londres... La història que us explicaran, de manera no cronològica, repassarà moments clau en la vida de l'artista i potser projectarà llum sobre un personatge que té poc a veure amb el que imaginem. Mentrestant, Sònia Masuda i Albert Martí ens parlaran també sobre el poder salvífic de l’art, sobre la fama i l'amor, sobre antiracisme i sobre feminisme, entre molts temes més, com ara… el gran poder que té la imaginació.

Si voleu veure una cara diferent de la Yoko Ono de la que us han mostrat tota la vida, veniu a escoltar el que us ha d'explicar la companyia Teatre a l'abordatge!, però abans consulteu al web de la Sala Fènix tota la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dimarts, 01 Juny 2021
  • Comparteix