Tornar

L'artista retratat en blanc i negre sobre un fons de color negre

La nova vida del vallenato, segons Chabuco

L'artista colombià actua al Jamboree i es fa acompanyar de Cucurucho Valdés, membre d'una destacada família de músics cubans.

Coneixeu el vallenato? És un ritme propi de les regions del Carib de Colòmbia que va néixer de la immigració europea a la zona cap a finals del segle XIX. És un dels ritmes més populars del país, gràcies a artistes com Chabuco, un músic que ha sabut donar una vida nova a aquest gènere, fent-lo renéixer en gèneres musicals diversos.

Chabuco és el nom artístic del cantant i músic José Darío Martínez Acosta, fill d'un guitarrista que va tenir les primeres influències en els grans noms del vallenato clàssic. El pare era un gran seguidor de la cantant peruana Chabuca Granda, d'aquí el nom artístic que va adoptar el fill.

Toca des del 1990, quan es va fer coneguda a Colòmbia l'agrupació juvenil de música vallenata de la qual era integrant, Los pelaos. Aviat va començar una carrera en solitari que, a partir del 2010 aproximadament, va arribar a un moment culminant amb la incorporació als sons del vallenato d'altres ritmes que anaven des del flamenc i el bolero fins al jazz llatí.

Així, ha aconseguit renovar i donar un impuls nou al vallenato, un gènere que continua hibridant amb els ritmes més diversos. Ho veureu en la gira que fa aquests dies per Europa i que el porta a convertir en còmplices tot de músics amb una trajectòria diversa.

Al Jamboree, per exemple, el veureu amb un acompanyant de luxe, un Cucurucho Valdés que és net de Bebo Valdés i nebot de Chucho Valdés. Va ser pianista de l’orquestra de Juan Formell i Los Van Van, va ser nominat cinc vegades al Grammy Llatí i l'hem vist constantment en concerts i gires nacionals i internacionals, acompanyant grans artistes que van des de Diego el Cigala o Rúben Blades fins a Miguel Bosé i fins i tot Madonna, entre d’altres.

Si voleu descobrir una cara nova del vallenato i escoltar un piano jazzístic amb una llarga tradició familiar, veniu al Jamboree, però abans consulteu al web la informació sobre el concert.

Data de publicació: Dijous, 29 Febrer 2024
  • Comparteix