Tornar

Una escultura de paper maixé en forma d'estrella que es pot veure a l'exposició

Ocaña, a l'escenari i a la galeria

Una exposició de pintures i escultures de José Pérez Ocaña coincideix amb la reposició d'un muntatge teatral dedicat a l'artista.

Va ser un dels personatges més característics dels ambients underground de la Barcelona dels anys setanta i, avui, no només continua viu, sinó que és tot un referent artístic i social que va ser una de les cares més conegudes del moviment LGTBI+ del moment. Aquests dies, Ocaña protagonitza una cita doble amb l'art i el teatre a la Galeria Mayoral fins a l'1 de juny i a l'Espai Texas, del 12 d'abril al 15 de maig.

Segur que el recordeu o que heu vist més d'un cop el film Ocaña, retrat intermitent, del recentment desaparegut director de cinema i teatre Ventura Pons. Ell va ser un dels primers a fixar la seva atenció sobre un performer, artista i pintor que va convertir la pròpia vida en una creació artística i que havia vingut a Barcelona buscant un ambient més lliure que el que es vivia al poble de Sevilla on havia nascut.

A Barcelona, es va convertir en un personatge que era fàcil trobar vestit amb roba de dona pels carrers de Ciutat Vella. Era l'aspecte com a performer d'un artista amb una sensibilitat especial i un talent massa poc apreciat per la pintura.

Ho veureu aquests dies a la Galeria Mayoral on, amb el títol de La Ocaña dediquen una mostra a l'autor. La comissaria Pedro G. Romero, que ha aplegat en l'exposició una quarantena de dibuixos, pintures i escultures de paper maixé amb les quals mostrava una creativitat desbordant.

Obres com les de la sèrie La detención, que va crear després de ser detingut amb el seu amic, el pintor i dibuixant Nazario, o com les de la sèrie Manolas, que mostren l'artista vestit com aquest personatge popular, són algunes de les peces que podreu veure a la galeria.

Ara bé, si voleu conèixer una altra dimensió de l'artista, recordeu que aquests dies teniu a l'Espai Texas un muntatge teatral que ja s'ha vist en alguna ocasió i que és una petita meravella. Ret homenatge a tota una icona gai de la transició, del qual se n'encarreguen l'actor i cantant Joan Vázquez i la guitarra de Marc Sambola. És Ocaña, reina de las Ramblas, una dramatúrgia de Marc Rosich en la qual us parlarà directament el pintor, que també us cantarà coplas com ara Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo té quiero o La niña de fuego.

Si voleu fer una immersió artística i escènica en el món d'Ocaña, veniu a veure l'exposició que protagonitza a la Galeria Mayoral i passeu després per l'Espai Texas, però abans consulteu la informació en els webs d'aquests espais.

Data de publicació: Divendres, 12 Abril 2024
  • Comparteix