Tornar

Foto de l'oceà

L’oceà amenaçat

Un cicle de xerrades a la Residència d’Investigadors sobre la cerca de solucions als problemes ambientals marins.

Per tothom és sabut que més del 70% de la superfície terrestre està coberta per aigua. La gran extensió dels oceans fa que juguin un paper clau en la regulació climàtica. A més, el medi marí allotja una enorme i complexa biodiversitat, i en ell s’hi produeix bona part de l’oxigen que respirem. El seu valor ecològic és incalculable, però des de fa dècades, les activitats humanes estan fent trontollar el seu equilibri. El món es troba en fase d’emergència climàtica i ambiental, i els oceans no en queden exempts. Per conèixer com s’investiga l’impacte de les nostres accions en el medi marí, la Residència d’Investigadors organitza aquest octubre el cicle de xerrades SOS. Aquí els oceans, junt amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Per obrir el cicle, la química Cristina Romera Castillo parlarà el dimecres 13 d’octubre d’un problema que té un origen local, però que durant les darreres dècades ha guanyat tal magnitud que s’ha convertit en un problema global: la contaminació dels oceans per plàstics, un material tant abundant com persistent. La presència de residus plàstics amenaça la biodiversitat marina i a la conferència es podrà descobrir de quines maneres o fa i, fins i tot, si la seva acumulació al mar pot tenir alguna influència en el clima.

El dilluns 18 d’octubre, la biòloga Clara Ruiz González mostrarà aquella part del mar que no es veu a ull nu. Una gran quantitat d’organismes microscòpics posen la base de la vida marina, però a més, la presència o absència de diverses espècies microbianes permet obtenir un diagnòstic de l’estat de salut de l’oceà. A la xerrada, la investigadora presentarà quins tipus de microorganismes viuen a l’aigua del mar, en quina quantitat i per què són tan importants.

L’última xerrada, el dilluns 25 d’octubre, aprofundirà en un altre problema ambiental que pot incidir en la salut dels animals. Es tracta del mercuri, el qual s’introdueix en la cadena tròfica marina, s’acumula en els teixits dels éssers vius i pot passar a altres organismes quan un es menja a un altre. L’espècie humana no es queda al marge d’aquesta cadena. L’Andrea García Bravo, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’ICM, descriurà el cicle d’aquest metall dins l’ecosistema, d’on prové i què es pot fer per evitar la contaminació per mercuri.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 07 Octubre 2021
  • Comparteix