Tornar

Retrat en blanc i negre de l'artista nord-americana manipulant un sintetitzador

Els orígens femenins de l'electrònica a 'Lapsus Act 3: A sonic womb'

Els orígens de la música electrònica són, eminentment, femenins, com descobrireu en el tercer acte del Lapsus, que tanca l'edició del 2019 al CCCB i a la sala Laut amb convidades tan eminents com la pionera Suzanne Ciani (a la foto).

Serà el dissabte, 14 de desembre, quan el festival Lapsus donarà per acabada la sisena edició, després d'haver estrenat un format diferent que, més enllà del concepte clàssic del festival, va dividir les propostes en tres actes separats en el temps. En aquests tres actes, el festival ha analitzat l'electrònica de l'est d'Europa amb el festival Unsound i, en un segon acte, el so multidimensional, amb artistes com Moritz Von Oswald i Pina.

Ara, però, tornem al ventre matern, aquest sonic womb que dona títol al tercer acte del Lapsus 2019 i que ens reserva grans sorpreses. I és que aquesta tercera edició ens recorda que moltes dones van ser pioneres dels sons electrònics i convida per demostrar-ho algunes figures mítiques com les d'una compositora i pianista nord-americana que va ser una de les primeres a fer servir els sintetitzadors. 

Us parlem de Suzanne Ciani, que oferirà un directe imprescindible, un xou completament nou que interpretarà acompanyada, com ja és habitual, del seu sintetitzador modular Buchia i, pareu atenció, en un entorn de so immersiu. No serà l'únic atractiu de la tarde, que tindrà també un directe d'Eva Geist, el projecte d'Andrea Noce. Espereu-vos sons arriscats i experimentals, melodies enrarides i ambients d'space disco.

El mateix dia, i també al CCCB, podreu veure l'única còpia digital del film de 32 minuts dirigit el 1972 per Anthony Roland Circle of Light. Parteix d'imatges de la fotògrafa Pamela Bone i té una banda sonora de Delia Derbyshire i Elsa Stansfield que combina enregistraments de camp amb una electrònica sorprenentment contemporània.

No marxeu sense assistir a Infinite Waves, la molt prometedora trobada entre el periodista de The Guardian Philip Sherburne i Suzanne Ciani, on tots dos parlaran sobre el paper de les dones en el desenvolupament de l'electrònica.

Si encara teniu ganes de continuar, recordeu que a partir de les 24 h us esperen a la sala Laut, on han convocat dues reines de l'electrònica per a una doble sessió durant la qual podreu escoltar la sevillana Troya Modet, una de les principals defensores de l'eclecticisme sonor, i la DJ de Bucarest Borusiade, creadora d'unes sessions de sons industrials, dark disco, minimal wave i acid.

Si voleu més informació sobre el tercer acte del Lapsus, consulteu els webs del CCCB i de la sala Laut.

 

Data de publicació: Dimecres, 11 Desembre 2019
  • Comparteix