Tornar

Binari

El país de zeros i uns

El Canòdrom organitza visites guiades a una exposició sobre la xarxa amb motiu del Dia Internacional d’Internet.

El món s’ha duplicat. Avui vivim literalment en dues realitats, la física i la virtual. Per si no n'hi hagués prou, la separació entre les dues és cada cop més confusa. Si t’apassiona l’impacte que està tenint Internet a les nostres vides, apropa’t al Canòdrom, Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. Fins al 29 de juliol, l’equipament acull l’exposició El país d’Internet, la qual visibilitza diferents aspectes de la xarxa que ha canviat el món en només tres dècades i ens fa reflexionar sobre el seu impacte. Amb motiu de la celebració del Dia Mundial d’Internet, el dimarts 17 de maig s’ha organitzat una visita guiada a la mostra a càrrec de les dissenyadores Domestic Data Streamers, especialitzades en el món de les dades i les noves metodologies participatives.

Avui, més de la meitat de la població utilitza Internet en el seu dia a dia, potser i tot sense ser-ne massa conscient. Segons l’exposició, són 4.660 milions de persones, però la xifra no para de créixer. Internet va néixer com un territori verge, un nou món per explorar al marge de les normes i on qualsevol persona pot ser lliure. Un lloc on tothom pot ser escoltat, on compartir interessos, democratitzar el coneixement, difondre la cultura, descobrir noves oportunitats i, a més, fer tot això i molt més a temps real, immediatament.

Com tota tecnologia, Internet té dos vessants: l’assolellat i l’ombrívol. Al costat fosc hi trobem l’impacte de l’ús generalitzat de la xarxa, la qual té un cost social i ambiental. Avui, poques empreses tecnològiques porten les regnes de la xarxa i les diferències de poder també s’accentuen en aquest món. A més, les dades han esdevingut l’or d’aquest territori virtual. Dades que generem amb qualsevol de les nostres accions i que si no es gestionen de manera segura, poden utilitzar-se en contra de la nostra privacitat i llibertat.

Quin és l’equilibri entre aquests dos vessants? Cap a on avança la xarxa i la societat digital? Visiteu El país d’Internet i sortiu de dubtes.

 

Data de publicació: Dijous, 12 maig 2022
  • Comparteix