Tornar

La sala modernista del Palau Güell, fotografiada per Jordi Puig

Mobles modernistes al Palau Güell

L’exposició permanent Mirades al mobiliari permet veure la decoració original dissenyada per Antoni Gaudí, al costat de peces de diversos artesans.

Palau Güell, mirades al mobiliari és una exposició de caràcter permanent comissariada per Josep Casamartina. Quan els propietaris van deixar d’utilitzar el Palau com a residència, cap al 1930, els diferents membres de la família es van repartir el mobiliari, de manera que quan l’edifici va ser cedit a la Diputació de Barcelona, el 1945, estava pràcticament buit.

El 1992, la Diputació va començar a recuperar mobiliari dels principals ebenistes i decoradors de l’època, gran part del qual va ser elaborat als tallers de Francesc Vidal i Jevellí. L’exposició combina mobles que formaven part de la decoració original del Palau Güell –com el bronze de l’escultor Josep Llimona titulat Modèstia, de 1892, i les taules del menjador i del despatx d’Eusebi Güell– amb altres peces modernistes propietat de la Diputació. Són obra de l’esmentat Francesc Vidal i Jevellí, Gaspar Homar, Alexandre de Riquer i Joan Busquets, figures indiscutibles de la recuperació dels oficis del Modernisme i de les arts decoratives de tombant de segle, en contacte amb els corrents europeus més innovadors, com l’Escola de Nancy o l’Arts and Crafts anglès.

En conseqüència, la mostra està dividida en dos àmbits –La decoració dels Güell i Els decoradors del Modernisme–, que ocupen un total de quatre sales situades a la planta de dormitoris. El recorregut consta de diversos plafons amb nou codis QR que enllacen a vídeos de YouTube on es poden consultar els continguts en llengua de signes.

A més de construir el Palau, Antoni Gaudí va dirigir-ne la decoració interior i va dissenyar diversos mobles exempts, com un canapè de caoba i guadamassil, una cadira “de gats i ratolins”, el tocador d’Isabel Güell i la chaise-longue d’Isabel López, i d’altres d’integrats a la pròpia arquitectura, com els bancs encastats del saló central i de la sala de la tribuna, o el banc-barana de l’escala d’accés a la planta noble.

Podeu consultar el preu de les entrades i fer la vostra compra en línia en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 12 maig 2022
  • Comparteix