Tornar

Fotografia d'una intervenció de recerca en una fossa comuna a la serra de Prades, el febrer de 2022

Memòria i dignificació de les fosses comunes

Una exposició explica què s’està fent per localitzar, recuperar i identificar les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, sota els principis de veritat, justícia i reparació.

Fins al 26 de febrer es pot visitar a la Sala Cotxeres del Palau Robert l’exposició On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya.

La mostra està comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau i vol donar respostes a tantes i tantes qüestions plantejades per familiars i descendents de persones desaparegudes durant la Guerra Civil (1936-1939) i la dictadura franquista (1939-1975).

"On són?" és la pregunta que durant vuit dècades s’han formulat, sovint en silenci, milers de persones sobre el parador dels seus pares i avis, i sobre les circumstàncies en què van finir les seves vides: caiguts al front, morts als hospitals de campanya, assassinats a la rereguarda, extenuats o malalts en camps de treball, o afusellats pel règim del general Francisco Franco.

L’exposició consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, les persones desaparegudes i les seves famílies. De fet, la mostra és un reconeixement a tothom qui va perdre un ésser estimat i no ha pogut tancar el dol. Els familiars podran veure la recerca per localitzar els cossos, com s’exhuma una fossa comuna i què es fa amb les restes que s’identifiquen.

On són? explica les actuacions que duu a terme la Generalitat, a través del Departament de Justícia i del Memorial Democràtic, per identificar les persones repressaliades i donar compliment, d’aquesta manera, als principis de veritat, justícia i reparació establerts pel dret internacional. El 2003, el Govern català va crear un cens de persones desaparegudes, que s’actualitza constantment. A l’exposició hi ha un codi QR que permet als visitants inscriure-hi familiars desapareguts durant la guerra o postguerra.

El 2009 es va aprovar la Llei 10/2009 sobre la localització, la identificació i la dignificació de les fosses comunes com a espais de memòria, i el 2017 es va donar curs al mapa i pla de fosses, i al programa d’identificació genètica. Amb aquestes actuacions, la Generalitat reprèn la feina iniciada el 1937, en el decurs de la Guerra Civil, encapçalada pel conseller de Justícia de l'època, Pere Bosch i Gimpera.

Data de publicació: Divendres, 16 Desembre 2022
  • Comparteix