Tornar

Imatge d'una escena dels tallers de fotografia, al pati de la presó

Dones a l’altre costat del mur

Una exposició mostra els fruits d’un projecte de mediació artística dirigit a dones privades de llibertat en el qual es treballa la fotografia com a eina d’empoderament.

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març es va inaugurar a la Sala 4 del Palau Robert l’exposició Dones invisibles. Traspassant l’objectiu, que es podrà visitar fins al 7 de maig. Es tracta d’una iniciativa conjunta de la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Setba.

Traspassant l’objectiu és un projecte de fotografia destinat a dones internes en presons catalanes que vol empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat que pateix una triple condemna: social, personal i penitenciària. L’adquisició de nous coneixements relacionats amb la imatge contribueix a millorar-ne l’autoestima i a potenciar-ne la inserció laboral a través de la fotografia.

Des del 2020 i fins al desembre de 2022, el projecte s’ha dut a terme als centres penitenciaris de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona. En total hi han participat 114 dones al llarg de 60 sessions i 90 hores de formació, que han donat lloc a prop de 20.000 fotografies.

Durant els tallers, les internes reben apunts de teoria fotogràfica i disposen de càmeres rèflex i platós fotogràfics, on treballen en parelles fent de fotògrafes i de models. En la darrera sessió són retratades amb tot l’ofici i tota la tendresa per l’activista i directora del projecte, Marta Fàbregas, amb el suport d’un equip de maquillatge i estilisme. També hi han col·laborat, com a mentores, la fotoperiodista Sandra Balsells i la fotògrafa Tanit Plana.

L'exposició incorpora fotografies, panells explicatius i un audiovisual sobre les diferents fases del procés i els seus resultats. Algunes de les internes hi expressen les seves sensacions i sentiments. A més, s’hi poden veure els treballs de les recluses, alguns dels retrats fets per Marta Fàbregas, fotografies dels espais interiors de Brians preses per Laura Gálvez-Rhein i un reportatge de Camila Oliveira com a exemple d’un “cas d’èxit”. De fet, tant Oliveira, actualment en tercer grau, com la interna Sofia Kyprisli participen en el fotollibre Brians. Mujeres invisibles amb la finalitat de crear una comunitat de fotògrafes connectada amb el col·lectiu de dones privades de llibertat.

Data de publicació: Dijous, 16 març 2023
  • Comparteix