Tornar

Imatge promocional de l'exposició Maçons! del Palau Robert

‘Maçons!’, constructors de la llibertat

El Palau Robert acull una exposició d’Enric Calpena que repassa la història de la francmaçoneria a Catalunya.

Fins al 28 d’agost, el Palau Robert presenta un viatge apassionant per la història, les característiques i les singularitats de la maçoneria catalana. Maçons! també posa nom i cognoms a alguns dels seus membres al nostre país, com el general reusenc Joan Prim (1814-1870), que va arribar al grau 18 de la maçoneria a la lògia Tolerància i Fraternitat de Madrid, o el president de la Generalitat afusellat pel franquisme, Lluís Companys (1882-1940), que es va iniciar a la lògia Lleialtat el 1922. Es tracta de la mateixa societat a la qual va pertànyer des de 1881 Clotilde Cerdà (1861-1926). Filla d’una relació extramatrimonial de la dona d’Ildefons Cerdà, Clotilde va ser rebutjada pel seu pare legal. De gran va ser l’arpista més famosa del món. A més, va destacar en la defensa dels drets de les dones, les reivindicacions socials i la lluita contra l’esclavitud.

Promoguda per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i comissariada pel periodista Enric Calpena, l’exposició ha comptat amb l’assessorament de persones properes i vinculades a la maçoneria com ara Josep Brunet, maçó i patró de la Biblioteca Arús, fundada per Rossend Arús, un il·lustre francmaçó del segle XIX. El lema de la Biblioteca és tan bell com perillós per als partidaris de l’autoritarisme: “Com més il·lustració té un poble, més lluny està de l’absolutisme”.

El terme "francmaçó" és d’origen francès, amb equivalents semblants en altres idiomes. Està compost dels vocables: "franc" –free, en anglès– que significa "lliure", i "mason", que pot ser traduït com a "constructor". La paraula resultant fa al·lusió, per tant, a la seva condició de persones lliures o lliurepensadores; alliberades, o en procés d’alliberament, de dogmes i prejudicis.

La maçoneria enfondeix les arrels en el segle XI i se sol associar als gremis de constructors de les grans catedrals gòtiques, però el seu desenvolupament com a institució internacional arrenca a principis del segle XVIII. La maçoneria actual neix amb la Il·lustració i els seus principis rectors: llibertat, igualtat i fraternitat. Inspiradors de les revolucions americana i francesa, els maçons han estat protagonistes a l’ombra dels grans esdeveniments dels darrers tres segles.

Per tot plegat, els seus membres han estat tradicionalment vistos amb desconfiança. I la persecució a la qual s’han vist sotmesos en determinats períodes els ha obligat a realitzar en secret les seves pràctiques, doctrines i ritus. També a Catalunya: després de la Guerra Civil, els maçons van ser durament reprimits pel règim franquista.

L'entrada a l'exposició Maçons! és lliure, sense necessitat de cita prèvia.

Data de publicació: Divendres, 13 maig 2022
  • Comparteix