Rere el rastre de la pandèmia
Una debat sobre els reptes tècnics i ètics en l’ús de dades per traçar l’expansió de la covid-19.
Un cop al mes, la Fundació Ciència en Societat organitza a la Casa Orlandai un Cafè científic, una oportunitat per conversar de tu a tu amb un científic o científica rellevant sobre la seva recerca. En paral·lel, al mateix equipament hi tenen lloc Les veus de la república, un espai de reflexió i debat polític i social. Ara, durant la pandèmia de la covid-19, aquestes trobades s’han fusionat en un nou format i han passat a l’esfera virtual per poder-les gaudir des de casa. Amb el nom de Les veus científiques, els debats online se centren en la pandèmia des d’una mirada comunitària. El dimecres 10 de juny tindrà lloc la segona sessió d’aquesta sèrie, on es parlarà de La traçabilitat de la pandèmia amb les dades: possibilitats i riscos.
Després de superar el pic de casos i de mortalitat a causa de la covid-19 a la nostra geografia, les coses tendeixen molt lentament a estabilitzar-se. Però fins que no tinguem una vacuna per immunitzar-nos del coronavirus, el risc de contagi i de nous brots segueix essent elevat. Aquest escenari ens empeny a cercar idees innovadores que amb la tecnologia i el coneixement actuals permetin fer un seguiment de la dinàmica dels contagis i detectar possibles focus de la malaltia de manera precoç. Això permetria prendre mesures per aturar a temps els brots i una expansió com la que hem viscut aquests mesos. Però aquestes innovacions poden implicar la utilització de dades personals (de desplaçaments, de salut, de comportament...), la qual cosa posa sobre la taula un munt de problemes ètics que caldria enfrontar.
Per parlar de tot això, la segona sessió de Les veus científiques convida a dues persones expertes en tecnologia, dades i societat. Una d’elles és en Frederic Bartumeus, biòleg de l’àmbit de l’ecologia teòrica i computacional amb una àmplia experiència en projectes de ciència ciutadana com Mosquito Alert, amb què es traça l’expansió del mosquit tigre i altres espècies invasores. L’altra ponent és la Karma Peiró, periodista amb un enorme coneixement sobre internet, el món digital, les dades i, en general, les tecnologies de la informació i la comunicació. Ambdós debatran les repercussions socials i ètiques de seguir el rastre del coronavirus a través de la tecnologia.
Més informació en aquest enllaç.