Tornar

Un personatge masculí envoltat de dones joves vestides de negre i vermell en un moment de la representació

Però, qui és Ifigènia?

Alícia Gorina estrena al Teatre Lliure Montjuïc una peça que recrea les diverses Ifigènies i es pregunta per la naturalesa autèntica del personatge.

Entre l’ordre i la rebel·lió, com a figura clau  que encarna el valor del sacrifici... Qui és l’autèntica Ifigènia? Una víctima o una rebel? S’ho ha preguntat una directora que ha recreat la seva pròpia Ifigènia a partir de textos diversos. Ho veureu al Teatre Lliure, del 24 d’abril al 2 de juny.

La directora, que treballa sobre una adaptació d’Albert Arribas de les peces Ifigènia a Áulide i Ifigènia entre els taures, totes dues creacions d’Eurípides, projecta la seva pròpia mirada, humanista i crítica, amb una certa càrrega d’ironia, sobre un personatge que encarna el valor del sacrifici en la tragèdia clàssica.

Ifigènia és filla d’Agamèmnon i de Clitemnestra, però el costum reclama que sigui sacrificada, com a jove verge que és, per tal que els déus concedeixin la victòria als soldats grecs, que així podran arribar a Troia i salvar Helena.

Matar o no matar la pròpia filla? El pare d’Ifigènia es debat entre els seus desitjos i les peticions d’un exèrcit gairebé sense aliments que li exigeix el sacrifici. Qui és, però, aquesta jove a punt de ser lliurada a la mort?

Una víctima que s’ofereix voluntària pel bé comú? És una noia innocent o una dona conscient del que està fent? És una rebel, una còmplice de la violència d’aquestes guerres que mai no s’acaben o un model de virtuts?

Agamèmnon, Clitemnestra, Orestes o Menelau són els personatges principals d'una tragèdia elaborada a partir de tragèdies diverses i que interpreten a l’escenari del Teatre Lliure Pere Arquillué, Marta Ossó (fent d’Ifigènia), Albert Pérez, Laura Roig, Neus Soler, Emma Vilarasau i Pau Vinyals, entre altres.

Pareu atenció a l’equip que ha intervingut en el muntatge, ja que, a més d’una ajudantia de direcció de luxe (l’actriu, dramaturga i directora Carla Torres), la peça té una música original i espai sonor creats per Arnau Vallvé (músic i bateria de Manel) i moviment d’Ester Guntín, guanyador de premi de l’IT Dansa d’enguany que aquest estiu presentarà un muntatge propi al Grec 2024 (Quiso negro) i dirigirà una microòpera al Liceu.

Si voleu saber qui és realment Ifigènia, veniu al Teatre Lliure, però abans consulteu al web tota la informació sobre el muntatge que presenta Alícia Gorina.

Data de publicació: Dimecres, 24 Abril 2024
  • Comparteix