Tornar

Fotografia d'algunes de les sabates que es poden veure a l'exposició amb les soles plenes de missatges escrits

'Petjades de la memòria' o l'empremta dels desapareguts mexicans

Només són sabates, però expliquen una història. O més ben dit, n'expliquen vuitanta. Parlen sobre el drama dels desapareguts i formen part d'un projecte artístic coordinat per l’escultor Alfredo López Casanova.

És una exposició que es titula Petjades de la memòria i l'organitza Taula per Mèxic, una plataforma d'entitats, col·lectius i persones individuals que treballen des de Barcelona per la protecció dels drets humans a Mèxic. 

Aquests dies organitzen al Centre Cívic Convent de Sant Agustí un seguit de propostes destinades a sensibilitzar sobre les mancances que, en matèria de drets humans, viu el país americà. Porten el nom genèric de Susurros del México Olvidado i volen ser una mena de petit festival per la pau i els drets humans.

Entre les propostes hi ha aquesta exposició, un projecte obert que mostra al visitant vuitanta parells de sabates de familiars de persones desaparegudes a Mèxic. Cada sabata porta gravat a la sola en negatiu un missatge creat pels familiars dels desapareguts a partir de les paraules "buscar" i "caminar".

És una manera de mantenir viva la memòria de les prop de 30.000 persones que es calcula que estan desaparegudes a Mèxic ara mateix. Al projecte s'han acabat afegint familiars de persones desaparegudes d'altres punts d'Amèrica Llatina. 

Si voleu llegir alguns dels commovedors missatges inscrits a les soles d'aquestes sabates, passeu pel Convent de Sant Agustí, on també es faran d'altres activitats, com unes jornades crítiques sobre drets humans entre finals de setembre i principis de novembre. El programa de Susurros del México Olvidado inclou també una segona exposició, Zonas fronterizas, que es farà a la galeria Espai 10 (Abaixadors, 10) del 5 al 18 d'octubre.

A primers de novembre, finalment, i també al Convent de Sant Agustí, se celebrarà el Dia dels Morts, una festa tradicional mexicana durant la qual es retrà homenatge a dos periodistes mexicans assassinats aquest 2017, Miroslava Breach Velducea i Javier Valdez Cárdenas, però també als 107 periodistes que es calcula que, des de l'any 2000 fins ara, han estat assassinats al país.

Si voleu saber més sobre l'exposició Petjades de la memòria, doneu un cop d'ull al web del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

 

Data de publicació: Dimecres, 13 Setembre 2017
  • Comparteix