Tornar

Imatge d'un arbre que no s'ha pogut adaptar a l'entorn àrid

Els gens s'adapten a l'entorn

Una conversa al costat d’una tassa de cafè sobre la plasticitat del genoma i l’adaptació del éssers vius al medi ambient.

La Casa Orlandai clou el seu cicle de Cafès científics dedicats als canvis dels éssers vius amb una sessió conduïda per la biòloga Josefa González. Durant aquesta trobada, els assistents tenen l’oportunitat de dialogar directament amb la investigadora i formular-li preguntes sobre la seva recerca, les seves aplicacions i implicacions. No es tracta d’una conferència on la ponent parla i l’audiència escolta, sinó d’una conversa multidireccional on qui ho desitgi pot participar. L’acte està moderat per la també biòloga i divulgadora Cristina Junyent.

Una de les propietats més útils de la vida és la plasticitat. Quan hi ha una situació que genera estrès o tensió, els éssers vius tenen la capacitat d’adaptar-se o d’aclimatar-es, ja sigui en el cas d’una població, d’un individu o en algunes molècules. Aquest últim cas correspondria a la plasticitat del genoma: als canvis que experimenta l’ADN, les enormes molècules que contenen les instruccions per a què cada ésser viu sigui com és i tingui el cicle de vida que li correspon.

Els organismes s’adapten a l’ambient per sobreviure. Això inclou canvis en la seva morfologia, fisiologia i comportament. A quins canvis moleculars corresponen totes aquestes adaptacions? I com es pot conèixer la relació entre aquestes diferències moleculars i les adaptacions a l’entorn que manifesta un ésser viu? En tot aquest procés, qui juga un paper més important: l’herència o l’ambient?

Josefa González és investigadora de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) on dirigeix el Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional. La recerca del seu grup se centra en estudiar a diferents nivells com els organismes s'adapten al seu medi ambient.

Cristina Junyent és biòloga especialitzada en Biologia Humana i divulgadora. Des del 2009, a través de la Fundació Ciència en Societat, organitza i modera els Cafès científics a la Casa Orlandai, que se celebren el tercer dimecres de cada mes.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 28 Febrer 2017
  • Comparteix