Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

 captura de Coco Fusco, "Your eyes will be an empty word", 2021  Col·lecció Macba Fundació Macba.

La pràctica artística, com a qüestionament del sistema

Una artista cubana i estatunidenca confronta la pràctica artística i el poder en una exposició centrada tant en l'illa com en la superpotència veïna.

"He aprendido a nadar en seco. Resulta más ventajoso que hacerlo en el agua". Així comença el microconte de l'autor cubà Virgilio Piñera que dona títol a aquesta exposició. Coco Fusco ens indica, així, el paper central que, en la mostra tenen la poesia i la literatura cubanes. Veniu a conèixer-la en l'exposició "He après a nedar en sec" (a la imatge, captura de Coco Fusco, "Your eyes will be an empty word", 2021. Col·lecció Macba. Fundació Macba. © Coco Fusco, Vegap, Barcelona), que es podrà veure al MACBA des del 23 de maig fins a l'11 de gener.

Coco Fusco és una artista nascuda a Nova York l'any 1960 amb el nom de Juliana Emilia Fusco Miyares que té les arrels a Cuba. És escriptora, curadora i artista interdisciplinària que sovint treballa amb el vídeo o amb la performance com a llenguatge. Ha treballat en moltes ocasions a l'illa, tot i que sovint de manera clandestina.

Al MACBA, justament, veureu un vídeo que condensa les vides i els imaginaris d'autors i creadors que han estat considerats dissidents i que van partir la repressió per part del règim cubà: des de l'esmentat Virgilio Piñera, Maria Elena Cruz Varela, Heberto Padilla i Néstor Díaz de Villegas, entre d’altres, fins a Luis Manuel Otero Alcántara o el músic Maykel Osorbo.

Cuba és un dels centres d'interès de Fusco, però també els EUA i, en concret, les polítiques migratòries que segueix i l'ascens imparable de la ultradreta. De tots aquests temes se n'ha ocupat en performances i creacions que han quedat documentades en publicacions com English is Broken Here (1995) i Dangerous Moves: Performance and Politics in Cuba (2015), o bé en mostres com Only Skin Deep. Changing Visions of the American Self (2001–2003).

Autora de conegudes propostes com la performance que va realitzar amb el també artista Guillermo Gómez-Peña, The Couple in the Cage: Two Undiscovered Amerindians Visit the West ("Parella en una gàbia. Dos Amerindis sense descobrir visiten occident"), en la qual encarnaven a dos suposats nadius de l’illa de Guatinau, l'artista ha adoptat en les seves propostes una perspectiva crítica amb el passat colonial.

La reflexió sobre el poder, el qüestionament de les històries i dels processos culturals i científics són elements centrals en l'obra de Coco Fusco que ara podem conèixer en l'exposició "He après a nedar en sec". Si la voleu veure, veniu al MACBA, però abans consulteu al web la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dijous, 22 maig 2025
  • Comparteix