Tornar

Imatge gràfica de la Primavera Republicana 2021

Una Primavera Republicana amb música, teatre i 'revolució de nassos'

També s'ha elaborat un mapatge que s'estrenarà a betevé i que es podrà visualitzar per Internet i les xarxes socials i s'instal·laran tres nous faristols de memòria i deu tòtems informatius.

El proper 14 d'abril farà 90 anys de la proclamació de la Segona República. Barcelona commemorarà aquest aniversari amb la Primavera Republicana, un programa organitzat per la Regidoria de la Memòria Democràtica de l'Ajuntament i comissariat per Óscar García Recuenco, Oriol López Badell i Toni Vidal. Sota el lema Revolució Pública, els actes ompliran carrers i places - seguint, evidentment, les mesures sanitàries actuals - entre el 13 i el 18 d'abril, i es vol homenatjar la Segona República però també el republicanisme en la seva expressió més àmplia, ja que, segons es pot llegir a la presentació del programa d'actes, "la Segona República no sorgeix el 1931 del no-res, sinó que té un passat, uns fets i uns protagonistes que també cal recuperar posant aquesta tradició en relació amb els valors i els reptes que encarem com a societat, plural, oberta i democràtica".

La majoria d'actes previstos tenen accent cultural. És el cas de la lectura dramatitzada de Doña Rosita la soltera, de Federico García Lorca, que es farà el dia 15 a les 19 h a la Sala Moragues d'El Born CCM, dirigida per Norbert Martínez i amb la participació, entre altres, de les actrius Vicky Peña i Rosa Boladeras o dels actors Manel Dueso i David Selvas. Dos dies més tard, a la plaça Comercial, Pepa Plana, Nöel Olivé, Lola González i L'Altre Festival protagonitzaran una Revolució de nassos, peça performativa basada en la reivindicació dels valors republicans. Tot seguit, al mateix espai hi haurà un concert titulat Per més que feu, no passareu, amb les actuacions dels cantants Clàudia Cabero, Pau Alabajos, Gemma Humet, Roger Mas, Magalí Sare i Cesk Freixas, i dels intèrprets teatrals Sara Espígul i Marc Martínez.

La Primavera Republicana arribarà als 10 districtes de la ciutat, especialment el dia 14, quan s'instal·laran tòtems amb informació històrica a les seus dels districtes, instal·lacions que es veuran acompanyades d'una acció artística, urbana i de carrer amb partitura de Bárbara Granados interpretada per escoles de música i grups musicals de cada districte i coreografies de deu duets de Brodas Bros. El dia següent es col·locaran tres nous faristols de memòria, al Dispensari Central Antituberculós (Ciutat Vella), a l'Estadi Olímpic (Sants-Montjuïc), i a la Casa Bloc (Sant Andreu), per recordar que aquests espais van jugar un paper rellevant durant l'època.

També Bárbara Granados és la responsable de la part musical d'un mapatge commemoratiu, titulat Espurnes de ciutat, que s’estrenarà dimecres 14 d’abril al programa ‘Àrtic’ de betevé. El mapatge també es podrà veure al web de la Primavera Republicana i a les xarxes socials d’Ajuntament i de Barcelona Cultura i és un viatge emocional creació de l'artista visual Alba G. Corral que inclou documentació i músiques de la Segona República.

Per assistir als diferents actes presencials cal fer reserva prèvia. Consulteu tots els detalls de la programació i reserveu ja la vostra entrada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 09 Abril 2021
  • Comparteix