Tornar

Un dels intèrprets retratat en blanc i negre amb una corona de paper al cap

El primer text teatral de Brossa arriba a escena

La companyia Projecte Ingenu mostra fins al 28 de juny la peça de teatre i dansa El cop desert.

L'any 1944, poc després d'haver conegut Josep Vicenç Foix i haver entrat en contacte amb l'escena artística del seu temps, Joan Brossa va escriure amb només vint-i-cinc anys El cop desert (el mecanoscrit, amb anotacions, encara es conserva al Macba), una peça que mai no es va estrenar i que, ara, recupera la companyia Projecte Ingenu en una posada en escena en la qual han implicat els ballarins i coreògrafs Andrés Corchero i Ana Pérez, codirectors de la proposta.

L'obra es va editar per primera vegada anys després de ser escrita. Brossa no la va incloure en la tria quan, entre el 1973 i el 1978, va publicar el recull de la seva Poesia escènica i només va passar a formar-ne part amb la reedició de l'obra publicada per l'editorial Arola amb motiu del centenari de l'artista. Brossa concebia muntatges com El cop desert com una manera d'atorgar a les creacions poètiques una dimensió dramàtica, així que les obres teatrals tenen molts elements que ens fan pensar en un happening, més que no en un muntatge convencional.

Si Brossa acabava d'entrar en contacte amb el surrealisme mitjançant Foix en aquell temps, la poesia que és un element tan destacat en l'obra té molt d'hipnagògica, com moltes obres de la primera etapa, és a dir, que se centra en l'interès de l'artista en el subconscient.

Clowns, saltimbanquis, ballarines... Tots i totes formen part d'una mena de gran somni i tots i totes s'encarregaran d'enfrontar el públic amb les grans qüestions de l'existència humana.

Teatre de text, dansa i instal·lació sonora són els vehicles que s'utilitzen en el viatge que ens proposen Brossa i Projecte Ingenu i que s'endinsa les parts més profundes de la psique humana. Georgina Avilés Sarrias, Toni Guillemat Àlvarez, Anna Pérez Moya, Mireia Sala Aresté i Neus Pàmies Juárez representen els personatges del muntatge, fruit dels somnis d'un poeta endormiscat en les profunditats d'un bosc mecànic i màgic.

Han creat la coreografia de l'espectacle el ballarí i coreògraf Andrés Corchero i la seva còmplice artística, Ana Pérez, en una aposta de la companyia Projecte Ingenu, nascuda l'any 2014 per crear uns projectes escènics en els quals confluïssin cos, cant i tecnologia, sempre defugint les grans convencions teatrals.

Si no us voleu perdre la creació més nova de Projecte Ingenu, veniu a veure la primera obra teatral de Joan Brossa, però abans consulteu al web del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Brossa tota la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dilluns, 10 Juny 2024
  • Comparteix