Tornar

Una manifestació de l'any 1977

Barcelona reivindica els moviments en defensa del dret a l'habitatge del darrer segle

A través d'un programa de la regidoria de Memòria Democràtica que durarà un any i que inclourà, entre d'altres propostes, rutes i itineraris, debats, exposicions i mostres d'art comunitàries.

La lluita pel dret a l'habitatge ha estat una constant en la Barcelona del segle XX i en el que portem de XXI. Ara fa 90 anys, el 1931, va tenir lloc la primera gran vaga de lloguers de la capital catalana, i d'ençà d'aleshores a la ciutat s'han viscut molts moments històrics relacionats amb l'habitatge digne, uns moviments en els quals sempre hi ha hagut una presència capdavantera de les dones: L’erradicació del barraquisme i les seves contradiccions; el fenomen de l’autoconstrucció als barris de muntanya; la incertesa de les Cases Barates; l’aparició dels grans polígons d’habitatge i la formació de moviments socials i veïnals que reclamen equipaments i espais públics; la conversió dels llogaters en propietaris i l’oportunitat perduda dels Jocs Olímpics; la minva de l’habitatge públic; la contracció del parc de lloguer; o l’esclat de la bombolla immobiliària i l’habitatge com a actiu financer transnacional. Ara, des de la regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, es vol estudiar, difondre i reivindicar tots aquests moments i moviments. Es farà a través del programa "Memòria de les lluites per l'habitatge a Barcelona", que durarà fins a mitjans de l'any vinent i que s'iniciarà el 29 de juny a les 17 h a la seu Oliva Artés del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), un acte amb la presentació i cloenda del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i la benvinguda del director del MUHBA, Joan Roca. Per assistir a aquest acte, cal inscripció prèvia.

El programa té el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), així com de les Taules de Memòria de Districte i del MUHBA, i consisteix en la coordinació i comissariat d'un seguit d’activitats que finalitzaran amb la creació d’una cartografia urbana compartida que identifiqui i difongui la memòria d’aquesta lluita per posar-la al servei de la ciutadania. Entre aquestes activitats, es col·locaran plaques i faristols, s’organitzaran rutes i itineraris, taules rodones de debat, exposicions, mostres d’art comunitàries, muralisme i s’editaran publicacions. Es farà combinant la coordinació de la recerca universitària amb la feina de la memòria veïnal i es dotarà de continguts i objectius les Taules de Memòria dels Districtes. Associacions veïnals, grups i associacions de memòria, centres d'estudis històrics i arxius de Districte són només alguns dels agents implicats.

Conegueu tots els detalls del programa "Memòria de les lluites per l'habitatge a Barcelona" al seu web.

Data de publicació: Dimarts, 29 Juny 2021
  • Comparteix