Tornar

Química i cel·luloide

Química i cel·luloide

Un cicle de cinema i ciència per commemorar els 150 anys de la Taula Periòdica dels Elements.

Fa un segle i mig, el químic rus Dmitri Mendeléiev va publicar la primera versió de la Taula Periòdica dels Elements que componen tota la matèria que coneixem. Aquella taula posava en ordre els elements coneguts fins aquella època d’acord amb la seva massa atòmica i les seves propietats. La rellevància d’aquell treball ha portat a que l’assemblea general de les Nacions Unides i l’UNESCO declaressin el 2019 com Any Internacional de la Taula Periòdica, i per commemorar-ho, la Residència d’Investigadors, l’Obra Social “la Caixa“ i el CSIC han organitzat el cicle de cinema i col·loquis Química i cel·luloide.

El treball de Mendeléiev ha estat una de les fites més importants de la història de la ciència, amb importants repercussions no només en l’àmbit de la química sinó en altres com la biologia, la medicina o la física. El cicle de cinefòrums explora així mateix la química des de diferents perspectives. S’inicia el 4 d’octubre amb Marie Curie (Marie Noëlle, 2016), la pel·lícula sobre la cèlebre física que pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat es convertí en la primera dona en guanyar un premi Nobel. El 25 d’octubre, una altra sessió se centra en la pel·lícula Temple Grandin (Mick Jackson, 2010), un biopic sobre aquesta brillant investigadora del comportament animal i que planteja la rellevància de la química en altres disciplines com són les ciències naturals.

Les altres dues sessions de Química i cel·luloide ens endinsen en l’especulació futura mitjançant la ciència-ficció i la tecno-ficció. El 8 de novembre, el debat gira entorn la robòtica i els reptes mediambientals de la Terra amb el passi del film d’animació Wall-E (Adrew Stanton, 2008). I per tancar el programa, el 15 de novembre, la projecció de Her (Spike Jonze, 2013) encetarà el debat sobre la intel·ligència artificial i les relacions humanes.

Un complet cicle que ens porta a reflexionar sobre la presència de la química en les nostres vides i els reptes que aquesta ciència planteja. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 26 Setembre 2019
  • Comparteix