Tornar

Vista de l'interior del pis museu

Racionalisme català a Sant Andreu

És un clàssic de l'arquitectura del segle XX, però heu vist mai la Casa Bloc per dins?

De vegades, tenim les propostes tan a prop que ens passen desapercebudes. És el que els ha passat a molts visitants barcelonins de la Casa Bloc (a la imatge. Foto: Lourdes Jansa), un exemple d'arquitectura racionalista de la primera meitat del segle XX que causa sorpresa en aquells qui fan la visita per la seva modernitat. Cada dissabte, us l'ensenyen i us expliquen com i quan va ser construïda.

Va ser el president de la Generalitat en aquell moment, Francesc Macià, qui el mes de març del 1933 va posar la primera pedra d'aquest bloc d'habitatges encarregat als arquitectes del Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC). És un bloc en forma de lletra "s" que aplega 207 habitatges i que va ser un prodigi de modernitat en el seu temps, com a exemple d'arquitectura racionalista.

Pisos de superfície limitada, però estèticament impecables, pràctics i moderns feien front a unes onades migratòries que ja havien omplert els entorns de la capital catalana de construccions precàries. Els seus habitants havien de ser els usuaris d'aquests nous pisos, d'entre 55 i 77 metres quadrats i que estaven dotats de bona ventilació, il·luminació, zones verdes comunes i moltes altres facilitats i serveis que avui ens semblen normals, però que no ho eren en els habitatges d'aquest estrat social a principis del segle passat.

No fa gaire, el Disseny Hub Barcelona es va fer càrrec de la reforma d'un dels pisos de la Casa Bloc per deixar-lo en les condicions originals en què estava quan es va inaugurar. Es van recuperar els elements més destacats de la casa, entre els quals els paviments hidràulics originals, les portes plegables, les cuines econòmiques, el safareig amb dutxa i fins i tot peces del mobiliari dels anys trenta.

El resultat és un pis convertit en museu que podreu visitar i conèixer per descobrir de quina manera l'arquitectura racionalista es va posar al servei dels treballadors i treballadores de Sant Andreu per tal de millorar-ne les condicions de vida.

Si no us voleu perdre l'experiència de visitar el pis-museu de la Casa Bloc, veniu a veure'l en dissabte, però abans consulteu la informació sobre la visita al web del DHub.

Data de publicació: Dimecres, 07 Febrer 2024
  • Comparteix