Tornar

Fotografia de l’exterior de la Casa Museu Nuria Pla.

Un recorregut pel llegat d’una de les famílies més il·lustres de la Barcelona del segle XX

La Casa Museu Nuria Pla ofereix visites guiades perquè conegueu els secrets d’aquesta construcció ubicada al barri del Guinardó. 

Us agradaria fer un viatge al passat per saber com vivia la família Pla Monseny, una de les més destacades de la ciutat del 1900? Aleshores, no us perdeu l’oportunitat de visitar la Casa Museu Nuria Pla, situada en un entorn idíl·lic, en què descobrireu la història farmacèutica catalana i una vida dedicada al col·leccionisme del moble espanyol. Tot això gràcies a les visites guiades organitzades per Sternalia Productions, que es duran a terme els dijous i els dissabtes fins a finals d’any. 

L’espai conegut com a Mas Ravetllat—Pla va començar una nova etapa el juliol del 2023 amb el nom de Casa Museu Nuria Pla, en honor a l’hereva de la família. Nuria Pla Monseny (1916—2011) va ser l’única filla de Ramón Pla i Asunción Monseny, i sempre va tenir ambició filantròpica i artística. Pla era una dona culta, intrèpida, d’idees clares i avançada al seu temps, ja que va ser una de les primeres dones que va graduar-se en medicina l’any 1940 a la Universitat de Barcelona

Us endinsareu en una finca noucentista, ideada i construïda l’any 1928 per Adolf Florensa i Ferrer, que es troba en un enclavament entre els jardins del Doctor Pla i Armengol, inspirada en la masia tradicional catalana del segle XVIII. 

La casa disposa d’un laboratori farmacèutic, fundat pel doctor i pioner farmacèutic Ramón Pla Armengol i el veterinari Joaquim Ravetllat. Pla Armengol va destinar l’edifici a la producció de fàrmacs per a combatre la tuberculosi, un negoci amb el qual va generar un gran èxit. Durant la Guerra Civil va exiliar-se; així doncs, l’edifici i l’activitat va passar a mans de la seva filla, la doctora Nuria Pla. Actualment, la casa laboratori del 1919 és oberta al públic i disposa d’un ampli espai per a exposicions.

Al mateix temps, Nuria Pla tenia una gran passió per la cultura i les arts, fet que la va portar a iniciar una gran col·lecció de moble espanyol dels segles XVI al XVIII, amb més de vuit-centes peces originals recopilades durant més de sis dècades. Aquesta col·lecció té un valor incalculable i també inclou talles, miralls i objectes de plata. 

A la part superior de la casa podreu explorar com es mantenen les estances espectaculars i luxoses que representen la vida d’una de les famílies més rellevants del segle XX. 

La casa, gestionada per la Fundació Ramón Pla Armengol té l'objectiu de preservar i compartir el llegat de la família Pla Monseny, amb activitats diverses, com per exemple, projectes d’obra social i de suport a la investigació, entre d’altres.

Aprofiteu per visitar el llegat de la família de Nuria Pla i submergir-vos en la història, gràcies a les visites guiades que s’organitzen fins al 21 de desembre (agost tancat), els dijous i els dissabtes a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h. El preu de l’entrada és d’11 € i, si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de la Casa Museu Nuria Pla

Data de publicació: Divendres, 01 març 2024
  • Comparteix