Tornar

Envelliment

Reflexions bioètiques

La Fundació Víctor Grífols i Lucas comparteix una selecció de les seves conferències i debats.

Algunes situacions derivades de l’estat d’alarma, de les mesures excepcionals preses per tal de frenar l’expansió del coronavirus, del col·lapse sanitari o d’altres aspectes relacionats amb la pandèmia de covid-19 poden comprometre alguns drets i llibertats de les persones. En un episodi tan complex i amb tantes incerteses com el que estem vivint es posa a prova l’ètica de qüestions relacionades amb la salut i les ciències de la vida. És l’anomenada bioètica, quelcom no exclusiu d’aquest moment sinó present en molts avenços científics i les seves repercussions socials. La Fundació Víctor Grífols i Lucas fomenta la reflexió i el debat bioètic a través de nombroses iniciatives i activitats. Al seu canal de YouTube podeu trobar-ne una mostra.

Un dels principals debats actuals relacionats amb l’avenç de la biologia el planteja la tècnica anomenada CRISPR que permet editar l’ADN del nostre genoma, és a dir, la informació que ens fa ser com som i distingir-nos de la resta de persones. La tècnica té un doble vessant ja que fa possible tractar moltes malalties però al mateix temps també planteja riscos i controvèrsies derivats del fet de modificar els gens. L’investigador i divulgador Salvador Macip reflexiona sobre l’enorme potencial d’aquest mètode i qüestiona on hauríem d’establir els límits ètics del seu ús.

Un altre tema de debat és l’envelliment d’una societat en la que l’esperança de vida s’allarga mentre que la natalitat es manté (o fins i tot disminueix). Aquest escenari dona lloc a nous desafiaments relatius a l’assistència sanitària, la solitud o l’economia, diversos reptes dels quals en parla la sociòloga María Ángeles Durán. I seguint amb l’envelliment, l’edat avançada ens situa a les portes de la mort. Aconseguir arribar al final de la vida d’una manera digna, amb serenitat i racionalitat és l’objecte de la conferència del filòsof i professor d’investigació del CSIC Jesús Mosterín.

Aquests són alguns exemples dels continguts que comparteix la fundació. Gaudiu-los tots al seu canal de YouTube.

 

Data de publicació: Dijous, 28 maig 2020
  • Comparteix