Tornar

Emili Armengol, en un fotograma de l'entrevista que li va fer el programa de Televisió de Catalunya Tria 33 l'any 2016

Un mestre de l’escultura contemporània

Conegut per les seves obres monumentals, Emili Armengol exposa les obres menudes de tota una vida fetes al seu taller.

L’escultor Emili Armengol, artista i soci de l’A-FAD, presenta la mostra individual Procedències a la Sala Gòtica del Reial Cercle Artístic. L’exposició, que es pot visitar fins al 10 d’abril, permet fer un recorregut des de les obres inicials de caràcter monumental fins a les formes més espontànies i poètiques, més properes a la realitat quotidiana de la vida.

El mateix autor distingeix la seva producció artística en dues categories: els treballs d’"alta costura" i els "prêt-à-porter". En el primer grup hi trobem les obres per encàrrec, fruit d’un exercici d’empatia i d'un possible substrat "d'arquitecte frustat", com és el cas de tres portes famoses: La porta de Sarrià (1993), La porta dels Països Catalans de Salses (2003) i la seva darrera gran obra pública, La porta de la llibertat del Barcarès (2019), dedicada a la memòria de l’exili republicà que fugia del franquisme. En el segon grup, en canvi, hi ha les peces que crea tot sol al taller, quan deixa sortir allò que porta dins.

La seva obra es caracteritza per la recerca constant de la forma i la geometria, i per l’exploració de la relació entre l’escultura i l’espai que l’envolta. Nascut a Barcelona el 1943, Emili Armengol treballa diversos materials com el ferro, l’acer, el bronze o el marbre, i ha exposat en diverses galeries i museus internacionals. El 2007 va ser distingit pel Ministeri de Cultura de França amb la condecoració de Cavaller de l’Orde de les Arts i de les Lletres, i el 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi.  

Ara torna a la seva ciutat, 23 anys després de la seva última exposició a la galeria 3 Punts. Les Procedències del títol fan referència als orígens, als quals sempre torna, i que en el seu cas tenen a veure amb aquella mar Mediterrània que adopta la forma d’un peix o una silueta de dona. Com a bon mariner, està convençut que “venim del mar i d’una mare, vet aquí el principi de tot”.

Data de publicació: Dijous, 16 març 2023
  • Comparteix