Tornar

Imatge d'una escena de l'obra Animal negre tristesa

Un infern de responsabilitat col·lectiva

Torna a la Beckett el drama de civilització d’Anja Hilling, una metàfora sobre la catàstrofe global que ens espera.

Fins al 19 de febrer es pot veure Animal negre tristesa, un text que la dramaturga alemanya Anja Hilling va escriure l’any 2007 i que es va estrenar en català la temporada 2021-2022 –amb traducció de Maria Bosom– dins del cicle Planeta Persona. Els límits de la crisi climàtica. Ara, aquest “bonic, terrible i estrany artefacte tràgic” torna a la Sala Beckett, en coproducció amb el Teatro Español de Madrid i sota la direcció, una altra vegada, de Julio Manrique.

Els protagonistes són un petit i privilegiat grup d’artistes plàstics, fotògrafs i models encarnats per Guillem Balart, Mia Esteve, Jordi Oriol, Mima Riera, David Vert i Ernest Villegas. Són gent guapa, rica, cool i urbanita: quatre homes, dues dones i un nadó marxen d’excursió al bosc amb la voluntat teòrica de retrobar-se amb la natura fins que, tot d’una, salta inadvertida una espurna que desferma un incendi.

Veient-se en perill, tots fugen i es dispersen. L’únic que compta és salvar la vida pròpia, i la por a la mort aboca els supervivents a una existència que no estan en condicions d’afrontar, totalment desvalguts. Aquest foc immersiu és comparat amb un animal salvatge, com l’instint que es desperta en els personatges, que acabaran descobrint qui són en realitat. Per Manrique, l’obra és “un cop de puny a l’estòmac” que el va emocionar i desafiar alhora. “Hi ha dolor i també molta bellesa”.

La destrucció del paisatge bucòlic del començament s’accentua amb diverses accions plàstiques i estètiques: l’escenografia d’Alejandro Andújar, les projeccions de Francesc Isern, les llums de Jaume Ventura, el so de Damien Bazin, les filmacions en directe de Norbert Martínez i les narracions d’aquest actor i de Màrcia Cisteró.   

El preu de l’entrada costa 22 euros i es pot comprar en línia clicant aquí. La sala ofereix servei d’acollida d’infants el 29 de gener i els dies 1, 5, 12 i 19 de febrer. El dia 4, s’ha programat una funció accessible per a persones amb discapacitat auditiva o visual.

Data de publicació: Dimecres, 25 Gener 2023
  • Comparteix