Tornar

Imatge d'una activitat de la Biennal Ciutat i Ciència

La salut i el benestar del futur

Els vídeos de les activitats de la Biennal Ciutat i Ciència sobre els darrers avenços en biomedicina i tecnologia.

El juny passat, Barcelona va acollir la segona Biennal Ciutat i Ciència. Durant sis dies, la ciutat s’omplí d’activitats per reflexionar sobre el coneixement amb què, com a societat, hem d’encarar els reptes actuals i de futur. Diverses d’aquestes propostes es van centrar en la ciència i la tecnologia marcarà el futur de la salut i el benestar de les persones. Ara, algunes d’elles es poden tornar a gaudir a través de la selecció de vídeos Viure més i millor.

Pels debats d’aquesta temàtica hi van desfilar persones de referència mundial en el seu camp d’estudi, com l’immunòleg molecular Josef Martin Penninger, la biòloga especialitzada en càncer i envelliment María Blasco, el pioner en biologia sintètica Ron Weiss, la neurocientífica Victòria Puig o el filòsof expert en tecnologia i biomedicina Julian Savulescu, entre molts més noms. En les sessions es va abordar la salut com una de les principals preocupacions de les persones i es va donar a conèixer la ciència i els salts tecnològics que han permès i permeten allargar l’esperança de vida humana. Aquest progrés ha estat accelerat des de principis de segle per les noves tècniques i eines de seqüenciació i manipulació genètica, les quals permeten dissenyar tractaments personalitzats, adaptats a la biologia de cada persona i, a més, fer-ho de manera més específica, atacant únicament aquelles cèl·lules i teixits afectats per la malaltia. Activitats com Genètica humana: reptes i límits, Biologia sintètica i enginyeria per generar sistemes vius i Transhumanisme van abordar aquests temes i van ser enregistrades per poder-les veure si us les vau perdre.

Una de les contrapartides de l’augment de l’esperança de vida és una major prevalença de malalties associades a l’envelliment, com ara l’Alzheimer, els problemes auditius i de visió, l’osteoporosi, etc. Aquestes patologies representen un gran repte de la salut i el benestar, i durant la Biennal es van donar a conèixer nous coneixements que ens estan permetent enfrontar-lo. Així mateix, moltes de les activitats van tractar l’atenció de les persones grans des de diversos aspectes. Això es deu al fet que gran part de les malalties associades a l’edat generen dependència, un fet que es converteix en un seriós problema social en poblacions envellides com la nostra. En l’actualitat, les persones cada cop viuen més anys, més soles i, al seu torn, la natalitat tendeix a la baixa. Com ens ho farem per garantir el seu envelliment digne? Trobareu respostes a totes aquestes qüestions en els vídeos de les activitats Neurotecnologia: il·luminant la ment i la malaltia, Envelliment en la salut i la malaltia, Repensar la mort i l’envelliment i La salut pública, la política i la cura.

Més informació sobre el futur de la salut en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 03 Agost 2021
  • Comparteix