Tornar

Fotografia de la rosassa i d'una de les torres de la basílica de Santa Maria del Mar

Un mirador de 360 graus a Santa Maria del Mar

La basílica descobreix al públic espais i elements fins ara inaccessibles, com la rosassa principal o la coberta de l’edifici, a 33 metres d’altura.

Santa Maria del Mar es va començar a construir l’any 1329, un període històric en què Barcelona es va beneficiar de l’expansió marítima de la Corona d’Aragó. Mentre al barri de la Catedral hi havia el centre eclesiàstic i polític, al quarter de la Ribera –anomenat així per la seva proximitat al mar– s'hi concentrava bona part de la població vinculada a l’activitat portuària: mariners, pescadors, bastaixos i mercaders, així com membres dels gremis que evoquen els noms dels carrers situats a l’entorn del temple.

Aquella prosperitat va atraure nous habitants, que van convertir el barri en un dels més dinàmics i densos de la ciutat. En poc temps, l’antiga església parroquial va quedar petita i es va substituir per una de més gran, gràcies al patrocini del rei Pere III el Cerimoniós i les contínues donacions i fundacions d’altars.

Els treballs de la nova basílica van ser dirigits pels mestres d’obra Berenguer de Montagut i Ramon Despuig i l’obra es va concloure en 54 anys, un temps rècord en aquella època. La bellesa de la seva arquitectura l’han convertida en el buc insígnia de l’estil gòtic català i en un dels símbols actuals de Barcelona.

Les darreres intervencions de restauració han fet possible l’accés al públic a les cobertes, després de pujar 120 graons per una escala de cargol. De la mà de Volta Serveis Culturals, la basílica ofereix visites guiades en català, castellà i anglès que us permetran conèixer la història, descobrir secrets i contemplar elements fins ara inaccessibles, com la rosassa principal, els vitralls, les torres, les gàrgoles o la part superior de la nau central sobre les voltes de creueria. Amb l’acompanyament d’un guia especialitzat, baixar a la cripta, pujar a les tribunes i admirar les vistes des dels terrats.

El preu de l’entrada general és de 12,23 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 05 Gener 2023
  • Comparteix