Tornar

Una imatge de Vicente Zambrano mostra l'escultura Mistos en primer pla i l'edifici al fons

Un símbol de la República Espanyola, fet edifici

El col·lectiu d'arquitectes El globus vermell organitza visites guiades al Pavelló de la República.

El van edificar per primera vegada al París de l'Exposició Internacional de l'any 1937, però va tenir una segona vida arran dels Jocs Olímpics de l'any 1992, quan aquesta obra de Josep Lluís Sert va ser reconstruïda a la Vall d'Hebron. Ja heu vist el pavelló de la República? Trieu un dia i deixeu que uns arquitectes us parlin sobre aquesta construcció.

El que veieu en la imatge, darrere dels populars Mistos de Claes Oldenburg (Foto: Vicente Zambrano González) no és un edifici qualsevol. Ni pel disseny, absolutament lligat a les estètiques més modernes de la primera meitat del segle XX, ni pel significat que té. I és que, si hi ha un edifici carregat de sentit polític a la ciutat és aquesta construcció, creada quan ja havia començat la Guerra Civil Espanyola i convertit en un símbol de la República Espanyola per Josep Lluís Sert i el també arquitecte Luis Lacasa. L'estil racionalista del pavelló encaixava perfectament amb les avantguardes de l'època i tenia un clar valor arquitectònic.

D'aquí que, l'any 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics, s'encarregués la construcció d'una rèplica de l'immoble als arquitectes Miquel Espinet i Antoni Ubach, que van construir l'edifici amb els mateixos materials de l'original.

El pavelló era, igual que la rèplica que podreu veure ara, una mena de gran contenidor buit, gairebé sense parets. Per tal de dividir l'espai, s'utilitzen estructures metàl·liques o de fibra-ciment, segons el pis.

Avui, us mostraran l'aspecte i l'ús actual del pavelló, que acull el Centre d'Estudis Històrics Internacionals i la Biblioteca del Pavelló de la República, centrada en la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme, l'exili i la transició.

Durant la visita us recordaran que bona part de la simbologia antifeixista de l'edifici s'expressava en obres d'art com el famós Guernica de Picasso que penjava a l'entrada i del qual veureu una rèplica, El segador de Joan Miró o la Font de mercuri d'Alexander Calder que encara es conserva a la Fundació Miró.

Us explicaran tot el que vulgueu saber sobre l'edifici els i les integrants de l'associació El globus vermell, una entitat cultural nascuda l'any 2009 i impulsada per arquitectes. L'objectiu de l'associació és formar una ciutadania crítica amb l’entorn urbà i donar a conèixer les maneres de transformar les nostres ciutats en entorns més sostenibles.

Si voleu saber-ho tot sobre el pavelló de la República, veniu a aquestes visites guiades, però abans feu inscripció al web de l'associació El globus vermell i recordeu que, per organitzar una visita, s'han d'haver inscrit un mínim d'onze persones.

 

Data de publicació: Dijous, 09 novembre 2023
  • Comparteix