Tornar

La Cupletista al Teatre Gaudí

'Baixant de la font del Gat'

La Cupletista, al Teatre Gaudí, és un homenatge al cuplet català que recupera les seves cançons més populars.

D'origen medieval, el cuplet català és una cançó lleugera, urbana i pròpia de Barcelona, dividida en estrofes breus que es canta amb la mateixa melodia. Va ser molt popular a mitjan anys 20, però va decaure bastant en les següents dècades, amb l'única excepció de Conxita Piquer.

Fa uns quaranta anys va viure una segona vida de la mà d'artistes tan consolidades com la recentment desapareguda Núria Feliu o Guillermina Mota, però avui dia gairebé ningú aposta per un gènere que ha estat històricament tan important a Catalunya.

La Cupletista, al Teatre Gaudí, és principalment una reivindicació i un homenatge a una proposta que en els anys 20 ens va deixar cançons que ja formen part de l'imaginari popular, com La Marieta de l'ull viu o Les Caramelles. A més, vol posar en valor una de les figures més importants, la de Càndida Pérez Martínez, autora de la totalitat de temes d'aquesta obra.

Aquesta compositora catalana nascuda a Olot (1893-1989) va ser una de les més famoses de la seva època i la més important representant d'aquest gènere, al costat de Mercè Serós, Lola Duran o Pilar Alonso.

Autodidacta, a més d'escriure va destacar també com a cantant: seus són temes tant en català (La muller d’en Manelic, L’orfeonista, L’enterrament de la sardina...) com en castellà, incloent les cançons La guitarra llora i Si yo fuera maja. Va fer diverses gires per Europa i Amèrica del Sud, però es va retirar de la vida artística quan es va casar. Al seu retorn a Catalunya, va ser la convidada d'honor de Núria Feliu en l'espectacle La nit del cuplet català, que va tenir lloc al Molino del Paral·lel el 1971.

La Cupletista és un espectacle senzill, fins i tot auster. En escena únicament una soprano cupletista i un pianista. Actriu i cantant, Núria Esquius ja va protagonitzar aquesta obra quan es va estrenar en 2004 al Teatre Principal d’Olot. Acompanyada al piano per Eladi Dalmau i amb la direcció escènica de Pere Sagristà, el seu equip ha realitzat una gran tasca de recerca, accedint a algunes partitures de l'època, que fa anys que no s'editen. Entre les seves populars cançons, un entretingut text que la contextualitza..

Les entrades poden adquirir-se des de la web del teatre.

Data de publicació: Dilluns, 01 Agost 2022
  • Comparteix