Tornar

Els actors Ramon Mir i Eduardo Lloveras a Tots eren fills meus, fotografiats per Sílvia Poch

Un cant a la joventut

Tots eren fills meus planteja, a partir del clàssic d’Arthur Miller, la urgència d’un canvi de model planetari.

Fins al 26 de març es pot veure al Teatre Lliure de Montjuïc l’obra Tots eren fills meus. Es tracta del segon text teatral d’Arthur Miller, l’èxit del qual el va decantar definitivament per l’escriptura dramàtica. La peça va estar un any en cartell a Broadway i va rebre el premi de la Crítica de Nova York el 1948.

Dirigida en aquesta ocasió per David Selvas –que ja va portar a escena Àngels a Amèrica, del mateix autor–, explica una història inspirada en fets reals, plenament vigent: Joe Keller i Steve Deever són dos antics socis d’una fàbrica aeronàutica que durant la Segona Guerra Mundial va servir peces defectuoses a l’exèrcit i va provocar la mort de molts joves soldats. Deever ho va pagar amb la presó i Keller va quedar lliure i es va acabar enriquint. Passats els anys, els fills respectius s’enamoren i es desencadenen les conseqüències d’aquell episodi.

Tots eren fills meus és una crítica a la societat nord-americana de postguerra i al mercantilisme capitalista. I és també la demostració que no es pot construir res que valgui la pena basat en la mentida i l’aparença.

Aleshores, el món estava polaritzat entre el bloc capitalista del somni americà i el bloc comunista. Avui, els blocs s’han dissolt en una amalgama global que fa difícil veure una alternativa al model neoliberal. I aquí és on entren els joves. Com explica el director, “No tenim pla B, ni econòmic ni planetari”, però “sembla del tot necessari modificar la trajectòria, reparar el sistema, desfer allò que no funciona per poder seguir”. Des d’aquesta perspectiva, l’obra és “un cant al coratge” dels fills i filles “que volen tirar endavant sense trampa, vivint com pensen i senten per canviar les coses”.

Per il·lustrar aquesta oportunitat de convertir la tragèdia en catarsi, la peça reuneix sobre l’escenari tres generacions d’intèrprets: Quim Àvila, Clàudia Benito, Jordi Bosch, Eduard Buch, Ricard Buján, Ramon Mir, Eduardo Lloveras, Francesc Marginet, Gemma Martínez, Clara de Ramon i Emma Vilarasau.

Les últimes entrades disponibles per assistir-hi costen 24,50 euros i es poden comprar de forma anticipada clicant aquí.

Data de publicació: Dijous, 02 març 2023
  • Comparteix