Tornar

Imatge promocional de l'obra de teatre L'adversari, amb l'actor Pere Arquillué

Crim, mentida i redempció

Julio Manrique dirigeix L’adversari, una adaptació d’un llibre d’Emmanuel Carrère basat en una conversa entre l’escriptor i un parricida.

Fins al 19 de març es pot veure al Teatre Romea L’adversari, l’adaptació que Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique han fet d’un dels llibres más destacats d’Emmanuel Carrère. L’obra, dirigida pel mateix Manrique i estrenada l'octubre passat al festival Temporada Alta de Girona, està basada en fets reals. A l’escriptor francès li va costar set anys de “llarg i lent malson” escriure la seva primera novel·la de no ficció, després de seguir tot un procés judicial. I assegura que només va ser capaç de reeixir en el seu propòsit quan es va allunyar del narrador omniscient i es va convertir, també ell, en personatge.

Damunt de l’escenari només hi ha dos actors, que coincideixen en una obra per primer cop: l’alter ego de Carrère, interpretat per Pere Arquillué, i l’assassí Jean-Claude Romand, encarnat per Carles Martínez. A través de les seves converses, l’espectador coneixerà els detalls d’un crim que va frapar la societat francesa, quan el gener de 1993 Romand va matar la dona, els fills, els pares i el gos quan estava a punt de descobrir-se que tota la seva vida era una autèntica i gran mentida.

Durant els dies següents es va saber que no era metge, com tothom creia, ni tampoc investigador a l’Organització Mundial de la Salut. No era res. Passava els dies al cotxe, a les àrees de servei de les autopistes, i quan va comprendre que l’engany no se sostenia més, va decidir liquidar la família abans que enfrontar-se a l’escrutini de les seves mirades. Per això, segons Manrique, “L’adversari és una tragèdia sobre la por a decebre els altres, a no agradar i a no ser acceptat”.

Aquest infern el va impel·lir al suïcidi: va ingerir somnífers i va calar foc a casa seva, però va ser rescatat pels bombers. Després de complir condemna i de ser alliberat el 2019, Romand va ingressar durant dos anys en una abadia, fruit d’una revelació espiritual. Actualment, a 68 anys, no se sap on para.

El preu de l’entrada per veure L’adversari costa entre 17 i 31,5 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 01 març 2023
  • Comparteix