Tornar

Fotografia de l’actriu Ann Perello dins del muntatge de “Nua (radiografia d’un trastorn)”.
Fotografia de l’actriu Mariona Esplugues dins del muntatge.

Teatre sobre la salut mental i la pressió estètica

Dos monòlegs reivindicatius arriben a l’espai cultural del barri de Gràcia: Nua (radiografia d’un trastorn) i Boja, dirigits respectivament per Marta Aran i Mariona Esplugues. 

L’Espai Texas presenta dues obres que aprofundeixen en conflictes i problemàtiques presents dins la societat que afecten, especialment, als joves, abordats des de l’experiència personal amb un esperit reivindicatiu. D’una banda, hi trobareu l’obra escrita per Ann Perelló i Andrea Ros que parla sobre la pressió estètica i els trastorns de la conducta alimentària (TCA) a Nua (radiografia d’un trastorn). D’altra banda, podreu explorar la creació de Mariona Esplugues, Boja, una obra que trenca tabús sobre la salut mental. 

Ann Perelló (a la fotografia de Bruno Daureo/Elena Rotger) interpreta un monòleg cru, amb tocs d’humor, que actua de diàleg amb el públic i parteix de l’experiència de l’actriu quan confessa haver patit trastorns d’alimentació. Després d’anys de viure fora, la protagonista torna a casa i això li suposa encarar-se amb els fantasmes del TCA. Per mitjà d’un joc escènic entre cinc vàters; una càmera web i elements visuals, l’actriu us farà comprendre què suposa viure un trastorn de la conducta alimentària.

El muntatge emergeix de la necessitat de parlar d’un tema tabú que, al mateix temps, és una pandèmia i un problema sistèmic. També explora la qüestió de la pressió estètica, el fet que la societat imposa uns cossos i uns judicis que fan que es visqui en constant control del cos. 

D’altra banda, el muntatge Boja és una comèdia i performance que retrata en primera persona l’experiència viscuda per l’actriu, Mariona Esplugues, en els últims setze anys a consultes de psiquiatres. 

L’espectacle és una reivindicació i un acte de llibertat que pretén visibilitzar la realitat dels trastorns mentals sense embuts ni drames, sinó mostrant-los tal com són amb l’objectiu de trencar estigmes per manifestar-los lliurement. Aquest és un muntatge sobre la recerca de la pròpia identitat i del sentit de la vida quan sembla que res ja no en té. 

Ambdues obres han estat premiades, per una part, l’obra dirigida per Marta Aran va guanyar el premi Millor Espectacle de Proximitat 2022 de TeatreBarcelona i el Premi a Millor Actriu dels Teatres públics de les Balears. Per l’altra, l’actriu Mariona Esplugues va ser guardonada amb el Premi Revelació TeatreBarcelona 2023.

Aprofiteu per veure aquestes propostes teatrals que trenquen tabús i estigmes des de l’autoficció i l’humor. Nua (radiografia d’un trastorn) ofereix tres úniques funcions —es va estrenar el 20 de febrer — que podreu veure el 27 de febrer i el 5 de març. Boja té quatre funcions programades pel 12, 19 i 26 de març i el 2 d’abril. L’horari és a les 20 h i preu de l’entrada és de 22 € i 24 € respectivament. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de l’Espai Texas.

Data de publicació: Dilluns, 26 Febrer 2024
  • Comparteix