Tornar

Un dels retrats de titelles que es poden veure a l'exposició

El titella, retratat als Lluïsos de Gràcia

L'exposició Capturar l'alè mostra imatges del fotògraf Jesús Atienza.

Segur que heu vist molts espectacles de titelles durant la vostra vida, però, se us havia acudit mai retratar un d'aquests personatges? Ho fa Jesús Atienza en una col·lecció d'imatges que podreu veure al vestíbul dels Lluïsos de Gràcia fins al 2 d'abril i que ens parlen sobre uns "actors" i "actrius" inanimats i sobre les persones que els donen vida.

L'autor de les imatges és Jesús Atienza, un fotògraf nascut a Guadalajara el 1956, que es va formar en fotografia a Barcelona i que ha treballat per a grans marques publicitàries, per a directores de cinema i publicitat com Isabel Coixet o amb ONGs com ara Pallassos Sense Fronteres. Fa més d'un quart de segle que fa fotos d'escena i, des del 2010, col·labora amb la revista de circ Zirkòlica. L'exposició que veurem ara ha estat produïda pel Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre.

Ja fa molt de temps que Atienza va conèixer el món dels titelles. De fet, porta des del 1977 fent fotografies com les que formen part de la sèrie Hilos, sueños y sombras, que aplega imatges de titelles copsades per l'artista entre el 1977 i el 2003.

Part d'aquestes imatges formen l'exposició Capturar l'alè, on ara ens explicarà en imatges la seva història amb aquests éssers inanimats, però molt vius, que va conèixer quan es va topar amb titellaires de la ciutat com Pepe Otal. Des que va entrar en contacte amb aquest món, Atienza va acompanyar els i les titellaires en els seus viatges i va desplaçar-se en furgonetes amunt i avall per tot Catalunya, per tot Espanya i per bona part d’Europa.

“El titella és un instrument que neix a la vida accionat per un actor. D’un Hamlet de carn a un Hamlet de cartó hi ha un camí que voreja el precipici", ens diu aquest fotògraf, un professional de la imatge que coneix el món dels titelles millor que molts experts en teatre. 

Si voleu veure una tria d'imatges sobre el món dels titelles i les persones que els donen vida, veniu als Lluïsos de Gràcia, però abans consulteu al web tota la informació sobre la mostra. 

Data de publicació: Dijous, 23 març 2023
  • Comparteix