Tornar

Fotografia promocional feta per Lander Larrañaga de l'obra de teatre Vent de garbí i una mica de por,

El quart estiu de la burgesia catalana

El TNC programa una nova versió de l’obra Vent de garbí, de Maria Aurèlia Capmany, que posa aquesta classe social davant d’un nou precipici.

Del 16 de març al 16 d’abril es pot veure a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la versió que Albert Boronat i Judith Pujol han fet de l’obra Vent de garbí i una mica de por, de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918 – 1991). L’escriptora va publicar el text teatral l’any 1968. Es tracta d’un retrat àcid de la burgesia catalana, amb tres destinacions d’estiueig com a rerefons: Cadaqués, a la Costa Brava; Sitges, al Garraf, i Caldetes, al Maresme.

La peça mostra com diversos senyors de Barcelona gaudeixen de les vacances en situacions similars, però en moments històrics molt diferents: durant el juliol del 1968, al primer acte (després de la invasió de Txecoslovàquia per la Unió Soviètica i de la revolta de maig a París); el 17 de juliol del 1936, al segon acte (la vigília de l’alçament militar contra la Segona República), i el 30 de juliol del 1909, al tercer acte (poc abans de la Setmana Tràgica, a diversos punts de Catalunya).

A través d’aquest recorregut pel temps, l’espectacle es transforma en un mirall sobre l’immobilisme i l’hermetisme de la burgesia catalana a través de les formes de festeig entre parelles, de les relacions entre classes socials o de les discussions polítiques i morals.

La mateixa autora explicava, amb motiu de la seva estrena al Teatre Romea el mateix 1968, que havia volgut "parlar del meu país i de les seves xacres”, amb la voluntat d’haver fet “una obra entenedora, clara, divertida, trista i nostra. Això és tot”.

La peça que es presenta al TNC va més enllà i pretén imaginar una quarta revolució, un quart estiu i un quart i etern immobilisme d’aquestes classes benestants. Una reacció que no sorprendria, en absolut, Maria Aurèlia Capmany, per a qui una de les actituds que li sembla "més nociva" és "la incòmoda positura de l’estruç” que caracteritza la burgesia catalana “perquè és inestable, insegura, canviant, agònica i autodestructiva”.

El preu de l’entrada per veure Vent de garbí i una mica de por oscil·la entre 10 i 24 euros i es pot adquirir en aquest enllaç. El 24 de març tindrà lloc un col·loqui postfunció conduït per la periodista Carme Tierz i el dia 31 s’hi farà una visita tàctil que permetrà tocar els elements escenogràfics, així com el vestuari i l’utilleria.   

Data de publicació: Dimecres, 08 març 2023
  • Comparteix