Tornar

Cara d'una mòmia egípcia.

Tot sobre el món de les mòmies

Un cicle de conferències per a descobrir la ciència i les curiositats més impactants dels cossos dels sarcòfags egipcis.

Ben segur, heu escoltat històries sobre les mòmies. Sabeu què són, però coneixeu quins processos han d’ocórrer perquè es produeixi la momificació? O quines dades es poden extreure de la seva anàlisi? Durant el cicle Les mòmies a la llum de la ciència del CaixaForum podreu descobrir quins organismes intervenen en la descomposició dels cossos de les mòmies i com s’estudien de manera no invasiva per a rebre tota mena d’informació mil·lenària. Del 16 de gener al 6 de febrer no us perdeu les diferents sessions on persones expertes en camps com l’antropologia forense o l’egiptologia us explicaran totes les curiositats d’aquests cossos. 

El cicle consta de conferències i debats en els quals es tractaran temes molt diversos al voltant de les protagonistes de les jornades. Durant la primera activitat del 16 de generQuan no som mòmies: els cossos enfront de la mort, l’entomòloga forense Marta Saloña parlarà dels microorganismes, els insectes i tots els processos que degraden un cos i de les raons per les quals aquests no afecten les mòmies. El 23 de gener, durant Malalties de mòmies al segle XXI, entendrem que aquestes relíquies no només ens detallen com es va produir la seva mort, sinó que ens donen informació de la societat en la qual vivien, les malalties que havien d’afrontar i quines eren les seves condicions per a intentar superar-les. El paleontòleg Albert I. Llorens, us parlarà d’aquestes infeccions i de quines d’elles han sobreviscut tot i el pas del temps. 

També descobrireu la història de quatre mòmies que van ser analitzades en profunditat a un hospital del país. Les doctores Silvia Badillo i Esther Pons Mellado us explicaran com es va seguir amb rigor científic tant la planificació d'aquest projecte com cadascun dels passos des del moment que van abandonar el Museu Arqueològic Nacional. Finalment, el 6 de febrer, podreu descobrir tota la informació que podem extreure d’una mòmia gràcies a la tecnologia. Carles Lalueza Fox, biòleg reconegut i director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, us detallarà les tècniques que es fan servir per estudiar l’ADN dels cossos per tal d’esbrinar gairebé tot sobre el seu passat, des de les seves característiques físiques fins a la seva ascendència i descendència genètica.

Un viatge a l’Egipte del passat per a endinsar-se de ple en el món dels sarcòfags. Totes les activitats tenen aforament limitat, no us ho perdeu!  Tota la  informació, horaris i preus en aquest enllaç

Data de publicació: Dimecres, 11 Gener 2023
  • Comparteix