Tornar

Vista general de la Finca Pedro i Pons, amb Collserola al fons

Visites guiades a la Finca Pedro i Pons

Cada mes, la Universitat de Barcelona obres les portes d’aquest edifici patrimonial per donar a conèixer la seva vàlua històrica i arquitectònica.

Un cop al mes, la Universitat de Barcelona (UB) organitza una visita comentada a un dels seus edifici patrimonials més desconeguts. Es tracta de la Finca Pedro i Pons, que va ser incorporada al patrimoni de la institució acadèmica gràcies a la donació del seu titular, el doctor Agustí Pedro i Pons (Barcelona, 1898 – 1971).

Agustí Pedro i Pons es va criar en un ambient on es respiraven aires artístics, sobretot al comerç dels seus pares, on va començar a gestar la seva afició per la música, el teatre i la lectura. Va estudiar Medicina a la UB i va treballar com a intern voluntari a l’Hospital de la Santa Creu. El 1927 va guanyar la càtedra i va dirigir la Clínica Mèdica fins al 1969, quan va ser nomenat acadèmic electe de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina i director de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Pel que fa a la tasca científica, va destacar per les seves aportacions en quasi tots els camps de la medicina interna, amb treballs sobre la malaltia de Banti, la febre de Malta, les menorràgies de la pubertat o la hipertensió portal. A instàncies seves es va crear l’Escola d’Hematologia de la UB, el 1967, i també va dirigir fins al 1971 la revista Medicina Clínica, que va fundar el 1943.

El doctor Pedro i Pons també va adquirir fama en el terreny de les seves aficions de la infantesa. Li atreia la música clàssica, les sarsueles i la música popular. Entenia força de literatura, teatre, cinema i pintura i va ser col·leccionista d’obres. Va fer de mecenes de l’edició de la Història del teatre català i va prestar suport financer per a la salvació del Teatre Romea. Viatjava habitualment a París per visitar teatres, exposicions, museus, cabarets i, sobretot, antiquaris. Respecte als llibres, va desenvolupar una gran passió i va acabar reunint una excel·lent biblioteca personal amb llibres antics, revistes, diaris i arxius d’edicions limitades o originals de gran valor.

En l’actualitat, aquesta masia del segle XVI conserva bona part de l’habitatge original i de la col·lecció d’art atresorada pel seu propietari. Situada al Peu del Funicular, la Finca Pedro i Pons és un mirador excepcional de la ciutat de Barcelona. La façana és, sens dubte, l’element exterior característic més rellevant de l’edifici, decorada amb vistosos esgrafiats del segle XVIII. Però el conjunt també destaca pels jardins d'estil italià i la resta d'espais verds, on prolifera una rica varietat botànica.

Les visites tenen una durada aproximada d’una hora i mitja, i un aforament màxim de vint persones. Les dates del 20 d’abril i el 18 de maig ja són plenes, però encara us podeu inscriure per a les del 15 de juny i el 13 de juliol a visitesguiades@ub.edu

Data de publicació: Dimarts, 12 Abril 2022
  • Comparteix